Τσιόδρας – Κορωνοϊός: Τα πράγματα είναι χειρότερα στο δεύτερο κύμα. Τελευταία επιλογή το lockdown
Περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών, μιλάει η γλώσσα της καρδιάς, περισσότερο από τη γλώσσα των μέτρων, μιλάει η φωνή της συνείδησης. Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων κατά την σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας, μετά και τις 1259 μολύνσεις που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, που αποτελεί ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων για τη χώρα.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφέρθηκε στο ποσοστό θετικότητας που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, τονίζοντας πως είναι λίγο πάνω από το όριο και πως ίσως από δω και στο εξής να μην μαζεύονται τα πράγματα, επισημαίνοντας ωστόσο πως ακόμα υπάρχει χρόνος για να αναστραφεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που διαφαίνεται πως είναι προ των πυλών.
Αναφορικά με πιθανό lockdown, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως αυτό θα έπρεπε να αποτελεί την τελευταία των τελευταίων επιλογή, και πως καμία Ευρωπαϊκή χώρα πλην Ιρλανδίας δεν το συζητάει αυτή την στιγμή.
«Αδύνατον να ελεγχθεί η διασπορά του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Όλοι μαζί με μια ψυχή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία τηρώντας τα μέτρα προστασίας και να αποφύγουμε το lockdown. Δεν μπορούμε να σταθούμε αδιάφορα στη διασπορά του ιού. Εξακολουθούμε να παλεύουμε ως πολίτες με τα μέτρα που μας διευκολύνουν να συνεχίζουμε τη ζωή μας με δύσκολο τρόπο – μην νομίζετε ότι μου είναι ευχάριστο να φοράμε μάσκα όλοι και τα μικρά παιδιά», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας, προσθέτοντας πως το γενικό απαγορευτικό έχει τεράστιες πνευματικές και ψυχικές συνέπειες, που ακόμα δεν έχουν αξιολογηθεί στην ολότητά τους.
«Στην Επιτροπή ομόφωνα κοιτάμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανεκτά μέτρα ώστε να συνεχίζεται η κοινωνική ζωή, αλλά δεν μπορούμε να μπούμε στην προσωπική επιλογή του καθενός· και η προσωπική επιλογή του καθενός είναι εκείνη που θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο στην πορεία της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής τόνισε πως η αθώα και ανέμελη συμπεριφορά των παιδιών μας δεν πρέπει να συσχετιστεί με ενοχοποίηση της μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες.
Τα πράγματα είναι χειρότερα στο δεύτερο κύμα, το περιμέναμε, έτσι κινούνται οι πανδημίες, τώρα είναι η ώρα της συνείδησης, ώρα να μιλήσουν οι καρδιές, είπε ο κ. Τσιόδρας.
Δεν χάνουμε την ελπίδα μας, όμως δεν στεκόμαστε αδιάφοροι μπροστά στη διασπορά του ιού, τόνισε.
Όπως είπε, «δυστυχώς παραβιάζονται οι προσωπικές μας ελευθερίες όχι στο μέτρο του να αισθανθούμε ανελεύθεροι ή εγκλεισμένοι -και εξαρτάται από εμάς πώς θα το δούμε- αλλά είναι η μοναδική μας επιλογή αυτή τη στιγμή, η μάσκα είναι η μοναδική επιλογή».
«Το λέμε συνέχεια: προσπαθήστε να αποφύγετε τον συνωστισμό, φοράτε σωστά τη μάσκα, να περιορίσουμε τις συναθροίσεις», είπε ο κ. Τσιόδρας, και τόνισε: «Όταν επιβάλλουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας κάποια συμπεριφορά, την τηρούμε πιο εύκολα».
Ο ίδιος ανέφερε ότι ελπίζει ότι το εμβόλιο θα έρθει ακόμη και πιο σύντομα από ό,τι περιμένουμε. Το εμβόλιο της Οξφόρδης, ίσως, από ένα τουλάχιστον των ΗΠΑ και ένα από τη Ρωσία, από όλα υπάρχουν ελπίδα. Δοκιμάζονται επίσης καινούργια φάρμακα.
Όπως είπε σε καφέ ή εστιατόριο έχει να πάει από τον Φεβρουάριο. «Κι εγώ θέλω να ξεσκάσω και να δω έναν φίλο μου. Δεν θα έβγαζα τη μάσκα όταν του μιλούσα, παρά μόνο όταν θα ήθελα να φάω».
Είπε επίσης, ότι στα μέσα μεταφοράς γνωρίζουν όλοι οι ειδικοί ότι οι συνθήκες είναι ασφυκτικές και είναι δύσκολο να τα αποφύγουμε. Τουλάχιστον, πρέπει να φοράμε σωστά τη μάσκα και όχι κρεμασμένη στο αυτί, εξήγησε. Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας και αυτό είναι σημαντικό για να μην το μεταφέρουμε στα μάτια, συνέχισε ο ίδιος. «Αν δεν κάνουμε τίποτα από αυτά ή με βαριά καρδιά και δεν τα τηρήσουμε σωστά, η επιδημία θα συνεχιστεί ακόμα περισσότερο. θα μείνουμε πίσω, το σύστημα υγείας θα πλημμυρίσει και θα γεμίσουμε ακόμη περισσότερα θύματα. Απαιτείται μία παραπάνω θυσία. Και αυτοί την έκαναν οι πρόγονοί μας πριν από 78 χρόνια. Ας την κάνουμε κι εμείς τώρα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.