ΚοινωνίαΑρχείο

Υπογράφεται μέσα στον Οκτώβρη η σύμβαση για το σύστημα πυρόσβεσης στις Μυκήνες

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου Πολιτισμού για την εγκατάσταση του συστήματος πυρόσβεσης στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Μυκηνών.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να υπογράψει την σχετική σύμβαση με την υπουργό Λίνα Μενδώνη για το εν λόγω έργο που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια, με πίστωση 650.000 ευρώ την οποία έχει διαθέσει το υπουργείο Πολιτισμού.

Η σκονισμένη μελέτη

Το θέμα της πυρασφάλειας στις Μυκήνες, απασχόλησε τους αρμόδιους του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά τη φωτιά στην Ολυμπία το 2007, αφού ο αρχαιολογικός χώρος ήταν (και τελικά παραμένει ακόμα) έκθετος στον κίνδυνο πυρκαγιάς. Όπως συμβαίνει όμως στην Ελλάδα, μόλις άρχισαν να ξεχνιόνται οι καταστροφικές πυρκαγιές εκείνης της εποχής, ξεχάστηκε και η προστασία του μοναδικού μνημείου.

Η αγάπη των ντόπιων για τον τόπο τους και η παραχώρηση έκτασης από μέρους τους για την κατασκευή δεξαμενής η οποία θα γέμιζε από γειτονικές γεωτρήσεις, κινητοποίησε τότε το ΥΠΠΟ και το αποτέλεσμα ήταν να εκπονηθεί μελέτη με προϋπολογισμό 98.753,60 ευρώ, για το έργο «Κατασκευή δεξαμενής ύδρευσης και δικτύου ύδρευσης – πυρασφάλειας».

Μάλιστα η μελέτη που εκπονήθηκε τότε, εγκρίθηκε από το ΚΑΣ με σχετική απόφαση στην 13/18.04.2006 Πράξη. Η μελέτη προέβλεπε:

α) Κατασκευή δεξαμενής 200 μ3 στην περιοχή της Περσείας Κρήνης (Νερομάνα) με ταυτόχρονη βελτίωση της υπάρχουσας υδρομάστευσης
β) Αντικατάσταση και επέκταση του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης
γ) ταυτόχρονη κατασκευή δικτύου πυρόσβεσης.

Το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ εκείνης της εποχής και θα διατίθετο το ποσό από τα 6 περίπου εκατομμύρια ευρώ, που αφορούσαν και άλλα έργα.

Εσωτερικές κόντρες στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού, δεν άφησαν να προχωρήσει το αναγκαίο αυτό έργο που θα απέτρεπε το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας μέσα από τα αρχαία. Ένας κρυφός πόλεμος μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού που υπονόμευαν τα έργα που έπρεπε να εκτελεσθούν από την Επιτροπή Μυκηνών ως το τέλος του έτους 2008 ήταν σε εξέλιξη, αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής εκείνης.

Το θέμα είχε αποκαλύψει με ρεπορτάζ του μετά τη φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο ο Έντυπος «ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ», ενώ λίγες ημέρες μετά η Περιφέρεια Πελοποννήσου γνωστοποίησε την πρόθεσή της να ολοκληρώσει αυτή τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσει το έργο πυρασφάλειας που αν είχε γίνει από τότε δεν θα είχε καεί σήμερα μέρος του αρχαιολογικού χώρου.