Καθαρή ήταν η μέτρηση για κορωνοϊό σε δείγμα νερού από το κεντρικό αντλιοστάσιο Άργους – περιφερειακός του Δήμου Άργους Μυκηνών, όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο.
Ειδικότερα, εργαστηριακή ανάλυση δείγματος νερού που ελήφθη στις 14 Σεπτεμβρίου από το κεντρικό αντλιοστάσιο Άργους- περιφερειακός πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, για το ενδεχόμενο ανίχνευσης SARS-CoV-2.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα από τα «Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε.» για λογαριασμό της ΔΕΥΑ Άργους – Μυκηνών, στο υπ’ αριθμ. 30380161 δείγμα νερού δεν ανιχνεύθηκε SARS-CoV-2.
Ανάλογες μετρήσεις πραγματοποιούνται και σε άλλους Βιολογικούς Καθαρισμούς ανά την Επικράτεια.
Τα λύματα της Αττικής δείχνουν έως 40.000 ενεργά κρούσματα
Όπως ανέφερε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης στο κανάλι Open, τα λύματα της Αττικής στην Ψυτάλλεια δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν 40.000 ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού.
Ο κ. Θωμαΐδης εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθείται στο εργαστήριο του ΕΚΠΑ ώστε να εξάγουν τα συμπεράσματα που χρειάζονται για τα ποσοστά του ιικού φορτίου που εντοπίζονται στα λύματα. Έτσι, ενώ το εργαστήριο εξετάζει καθημερινά τα λύματα της προηγούμενης ημέρας, εντούτοις μπορεί να σχηματίσει εικόνα για το πώς θα κινηθεί η διασπορά του ιού μερικές ημέρες πριν από την αποτύπωση που κάνει ο ΕΟΔΥ με τα τεστ στο πεδίο.
Δηλαδή, τα δείγματα της 28ης Οκτωβρίου που εξετάστηκαν στις 29 Οκτωβρίου δείχνουν μία μέση τιμή στα 33.000 κρούσματα, με ένα εύρος από 28.000 – 40.000 ενεργά κρούσματα.
Χειρότερη η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη
Χειρότερη είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, καθώς όπως τόνισε μιλώντας στο Open TV ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη κυμαίνονται από 60.000 μέχρι 70.000! Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορεί να μαζευτεί η κατάσταση», ενώ για την εικόνα που ζούμε τώρα, τόνισε ότι διαφαινόταν πως θα φτάσει αυτή η μέρα καθώς «ήταν κάτι προβλέψιμο».
Ξεκαθάρισε, ωστόσο ότι «είναι σημαντικό να πάρουμε πιο ενεργητικά μέτρα» και πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη ανοιχτή πληγή είναι το θέμα «των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς» που αποτελούν «πηγή σημαντικής μετάδοσης. Πρέπει να μειώσουμε το ιικό φορτίο στα λεωφορεία» επεσήμανε ο καθηγητής.
Η διασπορά από τους μαθητές είναι μικρή καθώς «το ποσοστό μετάδοσης στα σχολεία είναι 5%. Πρέπει όμως να μειωθεί και το ιικό φορτίο στις τάξεις» τόνισε.