Χαμηλά νούμερα μέχρι αυτή την ώρα, στην Ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID-19 του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, διατηρεί ο νομός Αργολίδας.
Αν μάλιστα εξαιρέσει κανείς τα 162 κρούσματα στη δομή φιλοξενίας στην Ερμιονίδα, από την αρχή της νόσου η Αργολίδα καταγράφει μόλις 90 κρούσματα, από οποία μάλιστα τα 2 είναι εισαγόμενα (στοιχεία Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 30.10.2020).
Παρόλα αυτά ο νομός, στο Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον Covid-19, διατηρεί μέχρι σήμερα το κίτρινο χρώμα (Επίπεδο 2 Επιτήρησης).
Τα λιγοστά κρούσματα συγκριτικά με άλλες περιοχές, ακόμα και της Πελοποννήσου δίνουν ελπίδες, ότι η Αργολίδα, αν συνεχίσει να προσέχει πιθανόν να μπορέσει να περάσει πιο ήπια, τις δύσκολες μέρες του χειμώνα που έρχονται.
Να σημειωθεί βέβαια ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των τεστ που γίνονται στην περιοχή, ώστε να μπορέσει να γίνει σύγκριση με άλλους νομούς οι οποίοι παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση των θετικών κρουσμάτων, όπως η «γειτονική» Αττική, η οποία έχει οδηγηθεί στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου.
Προβληματισμό ωστόσο δημιουργεί το γεγονός της κοντινής απόστασης με την Αθήνα η οποία παρουσιάζει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ενώ η μετακίνηση μεταξύ των νομών επιτρέπεται.
Να σημειωθεί ότι το ειδικό lockdοwn αλα Γαλλικά που θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη Τρίτη επιφέρει αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη καθώς η επικράτεια θα χωρίζεται σε 2 ζώνες, επιτήρησης και αυξημένου κινδύνου, αντί για 4 που ισχύει. Στην πρώτη ζώνη εντάσσονται οι πράσινες και κίτρινες περιοχές, ενώ στη δεύτερη ζώνη αυξημένου κινδύνου εντάσσονται οι πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, δηλαδή Αττική και όλη η Βόρεια Ελλάδα.
Η Αργολίδα επομένως – αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι τις 3 Νοέμβρη – θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επιτήρησης και η Αττική στη δεύτερη ζώνη αυξημένου κινδύνου.