ΚόσμοςΑρχείο

Ένας σκύλος πρωταγωνιστής σε κάθε σεισμό!

Η εικόνα είναι ομολογουμένως συγκλονιστική. Ο σκύλος ψάχνει ανήσυχος στα ερείπια έως ότου εντοπίζει τον άνθρωπό του. Κάθεται δίπλα του, πιστή και σταθερή παρουσία και φωνάζει μέχρι να έρθουν τα σωστικά συνεργεία. Η λεπτομέρεια στην εικόνα, το πόδι του λαμπραντόρ δίπλα δίπλα με το χέρι του (ή της) εγκλωβισμένου/νης αποτυπώνει τους χιλιάδες προαιώνιους δεσμούς του ζώου με τον άνθρωπο. Ο σκύλος παραμένει αναμφισβήτητα ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου. 

Σκύλος διασώστης στα ερείπια της Σμύρνης

 

Σκύλος διασώστης στα ερείπια της Σμύρνης

Το περίεργο μ’ αυτή τη φωτογραφία είναι ότι εμφανίζεται σε κάθε σεισμό την τελευταία διετία! Όπως εμφανίστηκε και αυτές τις μέρες στον σεισμό της Σάμου. Μάλιστα σε τουρκικούς λογαριασμούς twitter αναφέρθηκε ότι η εικόνα είναι από τα ερείπια της Σμύρνης. Όμως, η ίδια φωτογραφία είχε φιγουράρει σε δημοσιεύσεις στον σεισμό της Αλβανίας, πέρυσι τον Σεπτέμβρη, αλλά και σε άλλους, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2019 όταν πρωτοανέβηκε σε γνωστή βάση φωτογραφικών δεδομένων, με τα δικαιώματα να ανήκουν σε φωτογράφο από την Τσεχία!

Σκύλος διασώστης στα ερείπια της Σμύρνης

Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα σε ποιο σεισμό τραβήχτηκε η εν λόγω φωτογραφία. Το βέβαιον όμως είναι ότι καταγράφει μια αλήθεια στις σχέσεις των σκύλων με τα αφεντικά τους η οποία, αν μη τι άλλο, είναι διαχρονική! Ίσως αυτό να δικαιολογεί ως ένα βαθμό και τη χρήση της σε κάθε σεισμικό γεγονός αφού ιστορίες διάσωσης με σκύλους υπάρχουν σε κάθε τέτοια καταστροφή, όπως η πρόσφατη διάσωση της έφηβης και του σκύλου της στη Σμύρνη.