ΠολιτισμόςΑρχείο

Αφιέρωμα ετοιμάζει το BBC για τα Τσακώνικα

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα σε μια πανάρχαιη διάλεκτο που διατηρείται μέχρι τις μέρες μας, στα Τσακώνικα ετοιμάζει ο βρετανικός δημοσιογραφικός όμιλος BBC. Η δημοσιογράφος Angela L. Dansby βρέθηκε στην περιοχή της Βόρειας Κυνουρίας και έδωσε την ευκαιρία στον δήμαρχο της περιοχής, στους προέδρους των “τσακωνοχωρίων” Αγίου Ανδρέα και  Πραστού, αλλά και στον Ιερέα Αγίου Ανδρέα να μιλήσουν για τον τόπο τους, τη διάλεκτό τους και να προβάλλουν τις ομορφιές της περιοχής. 

Το BBC στην Κυνουρία

Το BBC στην Κυνουρία

Στο αφιέρωμα που θα παρουσιαστεί στην ιστοσελίδα BBC Travel, ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης, έδωσε αναλυτική συνέντευξη στην οποία όπως ο ίδιος έγραψε σε ανάρτησή του: 

Συνέντευξη του δημάρχου Κυνουρίας στο ΒΒC

«Το αφιέρωμα αφορούσε τις ρίζες της διαλέκτου, την πορεία της στο χρόνο και τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να διατηρηθεί και να μεταλαμπαδευθεί στις νέες γενιές. Καθώς και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Τσακωνιά.

Η Τσακώνικη διάλεκτος μιλήθηκε και μιλιέται μέχρι και τις ημέρες μας,  σε περιοχές της Τσακωνιάς όπου γεωγραφικά καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Κυνουρίας.

Η περιοχή της Τσακωνιάς είναι γνωστή κυρίως από την τοπική διάλεκτο,  με τη δωρική καταγωγή και τον περίφημο τσακώνικο χορό του οποίου η αφετηρία οριοθετείτε στα βάθη της ελληνικής μυθολογίας.

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος επισκέφτηκε τα τσακωνοχώρια του Δήμου μας όπου και συνομίλησε με τους Προέδρους των Κοινοτήτων Αγίου Ανδρέα,  Πραστού και με τον Ιερέα Αγίου Ανδρέα κ. Πετρή Γεώργιο. 

Όλη η δημοσιογραφική ομάδα ενθουσιάστηκε από τις ομορφιές του τόπου μας και αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Βόρεια Κυνουρία».

 

 

Ο ενθουσιασμός της ρεπόρτερ

Η ίδια η Angela L. Dansby δήλωσε ενθουσιασμένη από την περιοχή και όπως φάνηκε ιδιαίτερη εντύπωση της έκανε η Παναγία της Ελώνας. Αναφέρθηκε σε ανάρτησή της μάλιστα στην οποία σημείωνε: «Τα πανέμορφα βουνά της Αρκαδίας στην Πελοπόννησο της Ελλάδας, όπου φωλιάζει το μοναστήρι της Παναγίας Ελώνας…»

Μονή Ελώνας

 

Κυνουρία κατσίκια στους δρόμους

 

Λεωνίδιο

 

Λεωνίδιο