Site icon Αρχείο anagnostis.org

Χατζηδάκης: Οι Δήμοι που θάβουν σκουπίδια θα πληρώνουν από 15 έως 35 ευρώ τον τόνο

Κωστής Χατζηδάκης σκουπίδια

Την εφαρμογή τέλους ταφής για τους Δήμους ύψους 15 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από αρχές του 2021 με στόχο να φτάσει τα 35 ευρώ έως το 2025, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανακύκλωση που θα βγει σε δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης την δημιουργία χωριστής συλλογής αποβλήτων συσκευασίας με την εφαρμογή 4 διακριτών ρευμάτων για πλαστικό γυαλί, χαρτί και μέταλλο αλλά και την μετακύλιση των ευρωπαϊκών προστίμων στους ΟΤΑ και τις επιχειρήσεις που φέρνουν την ευθύνη της καταδίκης.

Ανακυκλώνουμε μόλις το 20% και θάβουμε το 80%

Η νέα νομοθετική ρύθμιση που παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, προβλέπει την εφαρμογή κοινοτικών οδηγιών, οι οποίες με το σχέδιο νόμου εξειδικεύονται και προτείνονται μέτρα που φιλοδοξούν να «σηκώνουν» τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης της χώρας. Σύμφωνα με τον υπουργό, σήμερα η χώρα βρίσκεται στον πάτο της ΕΕ με το ποσοστό ανακύκλωσης να ανέρχεται στο 20% των αστικών αποβλήτων και να φτάνει το 80% το ποσοστό ταφής των απορριμμάτων. Στόχος είναι η ανακύκλωση να ανέβει στο 55% των αστικών αποβλήτων έως 2025 και στο 65% έως το 2035 και κάτω από 10% η υγειονομική ταφή έως το 2030.

Ο κ. Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στις πολιτικές του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση με την θέσπιση κινήτρων και αντικινήτρων, με στόχο οι πολίτες να παράγουν λιγότερα απόβλητα και να ανακυκλώνουν περισσότερα.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο που τίθεται σε διαβούλευση προβλέπει:

Exit mobile version