ΚοινωνίαΑρχείο

Ναύπλιο όπως λέμε Σέρρες; Το …κόλπο των Αθηναίων με τις μετακινήσεις στις «κίτρινες» περιοχές

Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και τη διασκέδαση που τέθηκαν σε ισχύ από χθες αναπτύσσεται έντονη φημολογία πως Αθηναίοι ετοιμάζουν εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς όπου εστίαση και διασκέδαση είναι ακόμα ανοιχτή. Τέτοιες πόλεις είναι το Ναύπλιο, η Κόρινθος, το Λουτράκι και η Χαλκίδα.

Και αυτό διότι η κατάσταση εκεί είναι σε επίπεδο «κίτρινο», με ανοιχτές καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα, ενώ διευκολύνονται λόγω της άμεσης και άνετης πρόσβασης σε αυτές περιοχές.

Το «κόλπο» με τις μετακινήσεις

Ήδη στο Ναύπλιο τα σαββατοκύριακα παρατηρείται εύρος μετακινήσεων, κυρίως από νέους, με τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης να δέχονται αυξημένη πίεση τις συγκεκριμένες ημέρες, προσπαθώντας παράλληλα να τηρήσουν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας.

Το φαινόμενο του Σαββατοκύριακου με χιλιάδες επισκέπτες σε όμορους νομούς της Αττικής αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα μεταφέροντας φορτίο και κίνδυνο σε περιοχές με χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στις Σέρρες όπου η μαζική συρροή νεαρών από την κοντινή Θεσσαλονίκη για διασκέδαση μέχρι πρωίας, έφερε δυσανάλογα μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή που πλέον βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, έχοντας γκριζάρει στον χάρτη.

Το «κόλπο» πιάνει αλλά μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, συμπαρασύροντας στο διάβα του και άλλους στον χορό της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η έκκληση του δήμαρχου

Χαρακτηριστική είναι η έκκληση το δήμαρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου, τις προηγούμενες ημέρες προς τους επαγγελματίες και τους κατοίκους της πόλης για τήρηση των πρωτοκόλλων υγειονομικής προστασίας:

«Με την υποχρέωση της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αλλά και τον περιορισμό της κυκλοφορίας, η οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να συνεχίσει σε ένα ελεγχόμενο επίπεδο. 

Η διαρκής προσπάθεια της πλειοψηφίας των πολιτών και η επίπονη εντός υγειονομικών πρωτοκόλλων επιχειρηματική λειτουργία, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαλαρώσει.

Τώρα περισσότερο από πριν πρέπει να συγκεντρωθούμε στην πιστή τήρηση των κανόνων. 

Οι καλεσμένοι μας οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία επισκέπτονται κατά χιλιάδες τον τόπο μας είμαι σίγουρος πως θα βρεθούν μπροστά σε μιά απολύτως οργανωμένη και ασφαλή  υγειονομικά υποδοχή η οποία θα τους παραδειγματίσει και θα διαφημίσει το Δήμο της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας. 

Ο αγώνας δύσκολος και κουραστικός όμως να είστε σίγουροι ότι θα σταθούμε όρθιοι μένοντας ο ένας δίπλα στον άλλο».

Σκέφτονται γενικό lockdown στους Αθηναίους

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από χθες, στην ενημέρωση της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται να ανακοινώσει την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, ειδικά για την Αττική, για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Αν οι φήμες επιβεβαιωθούν, αυτό που θέλουν να προλάβουν είναι να αποφύγουν νέο «φαινόμενο Σερρών» για το οποίο υποψήφιες είναι οι κοντινοί στην Αθήνα νομοί που τα καταφέρνουν καλά με την πανδημία του κορωνοϊού και τα κρούσματά τους κινούνται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.

Όλα αυτά προβλέπεται να ανακοινωθούν σε ενδεχόμενο που η Αττική δε θα «γκριζάρει», δηλαδή δε θα ακολουθήσει τα χνάρια της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, που βρίσκονται από τα ξημερώματα της Τρίτης σε καθολικό lockdown.