ΠολιτικήΑρχείο

Τα τρία ακίνητα της ΕΤΑΔ στο Ναύπλιο στο μικροσκόπιο Πουλά

Το θέμα της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας από την Πολιτεία για τα τρία ακίνητα της ΕΤΑΔ ΑΕ που βρίσκονται στο Ναύπλιο έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο κ. Πουλάς στην ερώτησή του μεταξύ άλλων ζητά την παραχώρηση των εν λόγω ακινήτων στην τοπική κοινωνία του Ναυπλίου, ώστε να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν όπως τους αρμόζει, ιδίως ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τη Λίνα Μενδώνη:

«Η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας και πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας, το Ναύπλιο,  αποτελεί ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας. Προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Αποτελεί την ναυαρχίδα του τουρισμού για την Αργολίδα.

Το πλήθος των ιστορικών μνημείων που διαθέτει και η απαράμιλλη ομορφιά της παλαιάς πόλης, είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που την κάνουν να ξεχωρίζει. Όμως υπάρχουν σήμερα εμβληματικά κτίρια και χώροι οι οποίοι αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης και αντί να συμβάλλουν στην περαιτέρω τουριστική της ανάπτυξη, την μειώνουν και την υποβαθμίζουν. Επίσης προκαλούν την αγανάκτηση και την αποδοκιμασία των κατοίκων με την εικόνα της εγκατάλειψης και της απαξίωσης που παρουσιάζουν σήμερα.

Τα κτίρια και οι χώροι που αναφερόμαστε είναι:

  • Το Ξενία Ναυπλίου (Ξενία  Α’) στην  Ακροναυπλία
  • Ο περιβάλλων χώρος του ξενοδοχείου Αμφιτρύων (πισίνα)
  • Το τουριστικό περίπτερο Ναυπλίου στην ακτή της Αρβανιτιάς

Τα τρία ακίνητα εκτός από την θλιβερή εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα, έχουν ένα επίσης κοινό χαρακτηριστικό. Ανήκουν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. («ΕΤΑΔ ΑΕ»). Η ΕΤΑΔ ΑΕ ως γνωστόν διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, αξιοποιώντας τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της μέσω μισθώσεων, παραχωρήσεων, πωλήσεων και μέσω της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις βέβαια, καμία ανάπτυξη ή αξιοποίηση δεν έχει γίνει, αντίθετα υπάρχει πλήρης απαξίωση και εγκατάλειψη σε υπέρτατο βαθμό.

Τα δύο πρώτα ακίνητα έχουν παραχωρηθεί με τριακονταετή σύμβαση μίσθωσης (αριθμ. 10.808/21-01-2000), σε ιδιωτική εταιρία εκμετάλλευσης τουριστικών ακινήτων μαζί με τα ξενοδοχεία Αμφιτρύων και Xenia Palace. Η σύμβαση προέβλεπε ότι η μισθώτρια θα πραγματοποιούσε εργασίες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού των τριών ακινήτων, με σκοπό τη μέγιστη αξιοποίηση και ποιοτική αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους και ότι  θα έθετε σε πλήρη λειτουργία και τα τρία εντός 18 μηνών από την υπογραφή της συμβάσεως, η οποία και προέβλεπε συγκεκριμένες εργασίες που θα έπρεπε να γίνουν μέχρι τότε και όριζε και συγκεκριμένες ποινικές ρήτρες.

Η μισθώτρια  εταιρία έθεσε σε λειτουργία και λειτουργεί ακόμα έως και σήμερα  τις δύο ξενοδοχειακές μονάδες (Αμφιτρύων και Xenia Palace), ενώ το Ξενία Ναυπλίου (Ξενία Α΄) καθώς και ο περιβάλλων χώρος του Αμφιτρύωνα μαζί με την πισίνα, παραμένουν ακόμα και σήμερα κλειστά, χωρίς καμία εργασία ανακαίνισης ή συντήρησης να έχει γίνει αυτά τα 20 χρόνια.

Βέβαια το 2009 με την υπ΄αριθμ. 1116/30-03-2009 τροποποιητική σύμβαση, οι μη πραγματοποιημένες επενδύσεις και υποχρεώσεις από την αρχική σύμβαση, παρατάθηκαν μέχρι το 2016, με τον όρο όμως, ότι τυχόν καθυστερήσεις που δεν θα οφείλονταν σε υπαιτιότητα της μισθώτριας, είτε στην έκδοση αδειών, είτε λόγω αναστολής εργασιών με απόφαση δημόσιας αρχής, θα παρέτειναν  το ανωτέρω χρονοδιάγραμμα για όσο χρόνο διαρκούσε το κώλυμα.

Εκμεταλλευόμενη η εταιρία την  πιο πάνω παράγραφο και συνεπικουρούμενη από την οκνηρότητα και την γραφειοκρατία του Ελληνικού Δημοσίου στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων, εξακολουθεί έως σήμερα να μην τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Αποτέλεσμα είναι τα δυο ακίνητα να παρουσιάζουν την τραγική εικόνα που βλέπουμε σήμερα.

Αυτό που προκαλεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό, είναι ότι η εταιρία κατάφερε να εξασφαλίσει τις αντίστοιχες άδειες, για τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση αλλά και την ανέγερση νέων κτιρίων στο χώρο του Xenia Palace, ενώ αυτό βρίσκεται σε αρχαιολογική Ζώνη Α και απαγορεύεται η νέα δόμηση. Εδώ οι σχετικές αποφάσεις εκδόθηκαν χωρίς καθυστέρηση από το Ελληνικό Δημόσιο.

Το τρίτο ακίνητο, το τουριστικό περίπτερο στην ακτή της Αρβανιτιάς, δεν είναι μισθωμένο και παραμένει κλειστό και εγκαταλελειμμένο εδώ και πολλά χρόνια.  Πρόκειται για κτίριο τριώροφο, περίπου 580 τ.μ., το οποίο λειτουργούσε ως εστιατόριο – αναψυκτήριο. Ας σημειωθεί ότι τα Τουριστικά Περίπτερα αναπτύχθηκαν από τον ΕΟΤ σε στρατηγικά σημεία ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και φυσικού κάλλους τις δεκαετίες 1950 και 1960, με τη σφραγίδα των πιο διακεκριμένων αρχιτεκτόνων της εποχής. Πρόκειται για πρωτοποριακά για την εποχή τους κτίσματα, τα οποία λειτούργησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα  και συνέδεσαν το όνομα τους με την έννοια του τουρισμού στην Ελλάδα.

Οι φθορές που έχουν υποστεί τα παραπάνω ακίνητα, μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης, βανδαλισμών και λεηλασιών είναι παραπάνω από εμφανείς. Εκτός από την τραγική εικόνα που παρουσιάζουν αποτελούν και εστίες μόλυνσης από υγειονομικής απόψεως καθώς σε αυτά βρίσκουν καταφύγιο αδέσποτα, άστεγοι και περιθωριακά στοιχεία,  ενώ ούτε το Ελληνικό Δημόσιο ως ιδιοκτήτης τους, ούτε η ΕΤΑΔ ΑΕ ως διαχειρίστρια της δημόσιας περιουσίας έχουν λάβει κάποιο μέτρο για την φύλαξη και προστασία τους. Επιπλέον και ενώ λόγω της θέσης τους και των εκτεταμένων φθορών τους είναι επικίνδυνα για  την σωματική ακεραιότητα των διερχομένων και των «επισκεπτών» τους, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα μέχρι σήμερα για την αποφυγή ατυχημάτων.

Συνεπώς, είναι λυπηρό λίγους μήνες πριν το επετειακό έτος για τον εορτασμό των 200 χρόνων της Ελληνική Επανάστασης, τρία εμβληματικά ακίνητα της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας,  σε θέσεις «φιλέτα», που θα έπρεπε να αποτελούν την «βιτρίνα» της πόλης να παρουσιάζουν αυτήν την άθλια εικόνα. Τρία ακίνητα άρρηκτα συνδεδεμένα με την τουριστική ανάπτυξη αλλά και την νεώτερη ιστορία της πόλης να σαπίζουν ετοιμόρροπα και βρώμικα χωρίς καμία φροντίδα επί 20 και πλέον χρόνια.

Με βάσει τα παραπάνω ερωτάται η κυρία Υπουργός:

  • Ποιο είναι το μισθωτικό καθεστώς σήμερα και των τριών ακινήτων;
  • Η μισθώτρια εταιρία καταβάλλει μισθώματα για το Ξενία Ναυπλίου (Ξενία Α’) και σε ποιο ύψος κυμαίνονται σήμερα αυτά;
  • Για ποιους λόγους η μισθώτρια εταιρία δεν έχει εκπληρώσει μέχρι σήμερα τις συμβατικές της υποχρεώσεις, που προκύπτουν από την αρχική σύμβαση του έτους 2000; Πως προτίθεστε να θεραπεύσετε τα προβλήματα που αφορούν στην αξιοποίηση των συγκεκριμένων ακινήτων;
  • Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να προστατευτούν, να συντηρηθούν και να αναδειχθούν άμεσα τα συγκεκριμένα ακίνητα, που αποτελούν δημόσια περιουσία;
  • Επειδή το κεντρικό κράτος έχει αποτύχει να αξιοποιήσει και να διαχειριστεί την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, όπως αποδεικνύεται και από την συγκεκριμένη περίπτωση, είναι στις προθέσεις σας η παραχώρηση των μη αξιοποιηθέντων ακινήτων της συγκεκριμένης σύμβασης στην τοπική κοινωνία του Ναυπλίου ώστε να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν όπως τους αρμόζει, ιδίως ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης;»