ΠολιτισμόςΑρχείο

23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας: Online και δωρεάν για όλους

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η επετειακή 20η Camera Zizanio θα πραγματοποιηθούν από 28 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2020, αλλά διαδικτυακά: Τόσο τα διαγωνιστικά προγράμματα, όσο και τα αφιερώματα αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των παράλληλων δράσεων (εργαστήρια, σεμινάρια, διαλέξεις κλπ) θα είναι διαθέσιμα όχι μόνο στο έμπειρο κοινό της Ηλείας, αλλά και στο κοινό όλης της χώρας.

Όλες οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio θα προβληθούν ΔΩΡΕΑΝ με χρήση της πλατφόρμας Festival Scope/Shift 72. Τα εργαστήρια, οι ημερίδες και οι λοιπές εκδηλώσεις θα μεταδοθούν με χρήση άλλων κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων. Η ενημέρωση για όλες τις δραστηριότητες θα διοχετεύεται στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ και τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σήμα κατατεθέν του Φεστιβάλ Ολυμπίας από την ίδρυσή του το 1997 αποτελούσε η ανθρώπινη, φιλική και οικογενειακή ατμόσφαιρα της κοινότητας που σχηματιζόταν κάθε χρόνο επ’ ευκαιρία της διοργάνωσής του στον Πύργο, την Αμαλιάδα και τους μικρότερους πόλους του.

Φέτος, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι διοργανωτές λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία του κορωνοϊού και τους αντικειμενικούς περιορισμούς στις συναθροίσεις κοινού λόγω των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, αποφάσισαν, με τη σύμφωνη γνώμη των συνδιοργανωτών φορέων του θεσμού, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Νεανικού Πλάνου, να μην υποδεχθούν καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να μην ανοίξουν τις αίθουσες για το ευρύ κοινό.

Ωστόσο θα πραγματοποιηθεί και μια σειρά φυσικών κινηματογραφικών προβολών σε χώρους όπου κατεξοχήν βρίσκεται το κοινό του Φεστιβάλ: Σε επιλεγμένα σχολεία του νομού Ηλείας, σε μικρές κινηματογραφικές «κυψέλες», με αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας όπως αυτά ισχύουν για τους χώρους εκπαίδευσης, προκειμένου να δώσουν τη χαρά στα παιδιά να παρακολουθήσουν ζωντανά τις ταινίες που θα επιλέξουν.