ΟικονομίαΑρχείο

Η μύγα της Μεσογείου στο επίκεντρο διεθνούς Εργαστηρίου

Ένα σημαντικό, για την υγεία των εσπεριδοειδών και τη διαχείριση των καλλιεργειών, διεθνές εργαστήριο πραγματοποιήθηκε με τη μορφή τηλεδιάσκεψης και τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Γιάννη Μαλτέζου

Στο εργαστήριο με θέμα  “Ανάπτυξη Συστήματος Ηλεκτρονικής Παρακολούθησης και Διαχείρισης Ελέγχου των επιβλαβών εντόμων καρποφάγων σε καλλιέργειες ελιάς, πυρηνoκάρπων και εσπεριδοειδών”,  στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού, Ερευνας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σταύρος Ζωγραφάκης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος- αποτέλεσε πρωτοβουλία των ακαδημαϊκών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και Πανεπιστημίων της διεθνούς κοινότητας.

Γιάννης Μαλτέζος τηλεδιάσκεψη

Στην παρέμβασή του, ο Γ. Μαλτέζος επεσήμανε ότι “πέρα από τη δική μας υγεία, για την οποία γίνεται μεγάλη συζήτηση τους τελευταίους μήνες, οφείλουμε να μεριμνούμε και για τις ασθένειες των καρποφόρων δέντρων από τις οποίες προσβάλλονται τα εσπεριδοειδή της περιοχής μας, αφού η μύγα της Μεσογείου αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό των καρποφόρων δέντρων στη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Με την αφορμή αυτή, αναφέρθηκε στην μεγάλη παραγωγικότητα εσπεριδοειδών στην Αργολίδα, δεδομένου ότι καλλιεργούνται περίπου 12.500 εκτάρια εσπεριδοειδών με ετήσια παραγωγή περίπου 250.000 τόνους πορτοκαλιών και 40.000 τόνους μανταρινιών. Από τις ποσότητες αυτές, ποσοστό 55% των πορτοκαλιών και 62% των μανταρινιών κατευθύνονται σε 35 χώρες εκτός  Ελλάδας.

Μύγα Μεσογείου

Ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξαιρετική σημασία της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, καθώς -όπως είπε- μπορεί να συμβάλει στην διαμόρφωση ενός περισσότερο βιώσιμου και αποτελεσματικού συστήματος:

“Η καινοτομία και η τεχνολογία έχουν προχωρήσει, με πολλές λύσεις να εφαρμόζονται ήδη στην αγροτική παραγωγή. Οι εφαρμογές αγροτικής τεχνολογίας σκοπό έχουν να συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας της γεωργίας και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, δεδομένου ότι θα συμβαίνουν στοχευμένα σε συγκεκριμένες περιοχές με σκοπό να μειωθούν οι άκαιροι ψεκασμοί που επιβαρύνουν το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία” τόνισε ο Γ. Μαλτέζος.