ΚοινωνίαΑρχείο

Ζαλίζει ο αριθμός Αθηναίων που πήγαν στο Ναύπλιο για καραντίνα. Ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Ρεκόρ ο αριθμός των Αθηναίων που έφτασαν στο Ναύπλιο την Παρασκευή για να περάσουν την περίοδο του lockdown, αφού σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση αυξάνεται ο πληθυσμός σε αριθμό που ζαλίζει.

Ο ίδιος ο δήμαρχος του Ναυπλίου Δ. Κωστούρος δήλωσε: «όταν όλοι μαζί – όπως είναι τώρα – έρχονται, θεωρώ ότι θα αυξηθεί γύρω στα 30% με 40% ο πληθυσμός».

Μάλιστα επιβεβαιώνει το χθεσινό ρεπορτάζ του anagnostis συμπληρώνοντας: 

«Στο Ναύπλιο έχουμε μεγάλη κίνηση από χθες και από αυτούς οι οποίοι έχουν εξοχικά στην περιοχή, αλλά και από αυτούς οι οποίοι κατάγοντα από την περιοχή και είναι τα πατρικά τους εδώ».

Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα χιλιάδες αυτοκίνητα που πέρασαν από τα διόδια κατέληξαν και σε άλλες περιοχές της Αργολίδας, τότε μιλάμε για ασύλληπτο αριθμό ανθρώπων που έφτασαν στην Αργολίδα και την υπόλοιπη Πελοπόννησο για να περάσουν αυτή την περίοδο. Σε αυτό τον αριθμό βέβαια προστίθενται και οι περισσότεροι φοιτητές, που έφυγαν από τις πόλεις που σπουδάζουν επιστρέφοντας στα πατρικά τους σπίτια. Αυτό εκτός από την κίνηση των προηγούμενων ημερών φάνηκε και το Σάββατο στη λαϊκή αγορά, με το πλήθος καταναλωτών που έσπευσε να ψωνίσει. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία με τα αυτοκίνητα πλησίον της αγοράς.

 

Οι Αθηναίοι μάλιστα που εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα άρον άρον, γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν μέχρι τη λήξη του lockdown, ούτε όμως να κυκλοφορήσουν στο Ναύπλιο, όπως σε άλλες εποχές.

Τις επόμενες ημέρες μετά από την τόσο μεγάλη μετακίνηση του πληθυσμού θα φανεί αν θα αυξηθούν και τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αργολίδα, η οποία προς το παρόν παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η ανησυχία από την μεγάλη έξοδο είναι ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού σε περιοχές της περιφέρειας με σημαντικά χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων, όπου ταυτόχρονα δεν υπάρχουν και οι απαραίτητες νοσοκομειακές υποδομές σε περίπτωση νοσηλείας ασθενών με κορωνοιό.

Ο απολογισμός για τα οχήματα που βγήκαν από το Λεκανοπέδιο, ενόψει του lockdown και της απαγόρευσης μετακινήσεων, που τέθηκαν σε ισχύ από τις 06:00 του Σαββάτου ξεπερνά κατά πολύ τα δεδομένα ενός «συνηθισμένου» τριημέρου. Την Παρασκευή, η κίνηση των οχημάτων στις Εθνικές Οδούς Αθηνών – Λαμίας και Αθηνών – Κορίνθου θύμιζε παραμονές μεγάλων Εορτών και αντίστοιχες «εξόδους».

Σύμφωνα με στοιχεία από τα διόδια Ελευσίνας την Τετάρτη έφυγαν 16.715 οχήματα. Την Πέμπτη μέσω της Εθνικής Αθηνών – Κορίνθου, «βγήκαν» από το Λεκανοπέδιο 24.630 αυτοκίνητα. Ο αριθμός «εκτινάχθηκε» την Παρασκευή, οπότε πέρασαν μέχρι το απόγευμα από τα διόδια της Ελευσίνας τουλάχιστον 39.077 οχήματα.

Απολογιστικά, από τις 06:00 της Τετάρτης έως τις 06:00 του Σαββάτου, οπότε τέθηκε σε ισχύ το καθολικό lockdown, βγήκαν από το Λεκανοπέδιο Αττικής, συνολικά 154.621 οχήματα.

Αντίστοιχα, με πληρότητες που ξεπερνούσαν το 90%, αναχωρούσαν τα λεωφορεία από τους υπεραστικούς σταθμούς. Μετά την ανακοίνωση του lockdown, η κίνηση αυξήθηκε κατακόρυφα.