ΚοινωνίαΑρχείο

Ποια είναι η Ελληνίδα από την Αρκαδία κολλητή φίλη της νέας αντιπροέδρου των ΗΠΑ!

Μπορεί τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να εστιάζουν στις καλές σχέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον ελληνισμό της διασποράς, η νέα αντιπρόεδρος όμως είναι αυτή που αποδεδειγμένα έχει χρόνια και σταθερή φιλία με μια Ελληνίδα της διασποράς, η οποία μάλιστα έλκει την καταγωγή της από την Τεγέα της Αρκαδίας!

Ελένη Τσακοπούλου και Καμάλα Χάρις

Πρόκειται για την Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη, κόρη του Άγγελου Τσακόπουλου από το χωριό Ρίζες της Αρκαδίας. Η Ελένη είναι η πρώτη γυναίκα αντικυβερνήτης της πολιτείας της Καλιφόρνια, εκλέχθηκε το 2018 και υποστήριξε με όλες τις δυνάμεις της την υποψηφιότητα του Μπάιντεν και της Χάρρις για το Λευκό Οίκο. 

Δείτε το σχετικό twitter της Ελένης Τσακοπούλου: 

Όπως έγραψαν διεθνή μέσα ενημέρωσης η Κουναλάκη ήρθε σε επαφή με περισσότερους από δώδεκα σημερινούς και πρώην αξιωματούχους της Καλιφόρνια, δημάρχους, συνδικαλιστικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες για να έχουν μια τηλεδιάσκεψη με την τότε υποψήφια αντιπρόεδρο του Μπάιντεν. Κάτι που όπως αναφέρει το δημοσίευμα δεν είχε πετύχει κανείς άλλος!

Η Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη είναι κόρη του κτηματομεσίτη, Άγγελου Τσακόπουλου, ο οποίος είναι ένας από τους ισχυρότερους Έλληνες στην Αμερική. Ο Τσακόπουλος γεννήθηκε στις Ρίζες Αρκαδίας και έφυγε από την Ελλάδα σε ηλικία 15 ετών να αναζητήσει την τύχη του στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. 

Τσακοπούλος Άγγελος και Τσακοπούλου Ελένη

Από τη Νέα Υόρκη όπου πρωτοβρέθηκε μετακόμισε στο Σικάγο για να ζήσει με την οικογένειά του, πριν τελικά συνεχίσει δυτικά, στην κοιλάδα του Σαν Χοακίν στην Καλιφόρνια. Με παρότρυνση ενός καλού του φίλου συνέχισε τις σπουδές του, με αποτέλεσμα να αποκτήσει πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σακραμέντο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε ως πωλητής ακινήτων, ετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την πολύ επιτυχημένη καριέρα του στην αγορά ακινήτων.

Ο Τσακόπουλος ίδρυσε την «AKT Development Corporation» στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, η οποία έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία αγοράς ακινήτων στην περιοχή υπό την καθοδήγησή του, έχοντας κατασκευάσει δεκάδες χιλιάδες σπίτια και περισσότερα από 30 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια χώρους γραφείων. Η «AKT» διατηρεί επίσης ένα πελατολόγιο και διαχειρίζεται περίπου 20.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων.

Ο Τσακόπουλος και η οικογένειά του είναι επίσης μεγάλοι υποστηρικτές πολιτικών και κοινοτικών αγώνων. Ο Τσακόπουλος όλη του την ζωή εκφράζει την πίστη του στην ελληνική ιδέα της «παιδείας», συμβάλλοντας διαρκώς στην εκπαιδευτική και πολιτιστική ζωή της ευρύτερης κοινότητας. Η οικογένεια Τσακόπουλου έχει δωρίσει χώρους και χρήματα σε πολιτιστικά ιδρύματα όπως η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, το Μουσείο Τέχνης «Crocker» και το Κέντρο Καλών Τεχνών «Roseville».

Επίσης, ο Τσακόπουλος είχε ταχθεί υπέρ της διά βίου εκπαίδευσης μέσω του Ταμείου Δωρεών Αγγελου και Σοφίας Τσακόπουλου (Angelo and Sofia Tsakopoulos Endowment Fund) αλλά και ως συμπρόεδρος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Για να στηρίξει περαιτέρω τη μελέτη και τον εορτασμό της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας, ο Τσακόπουλος υπήρξε από τους οργανωτές του Κέντρο «S.B. Vryonis» για τη Μελέτη του Ελληνισμού στο Σακραμέντο. 
Το 2018, η οικογένεια Τσακόπουλου δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια για την ίδρυση της έδρας «Justice Anthony M. Kennedy» στη Σχολή Νομικής του Πανεπιστημίου «Pacific McGeorge School of Law» στο Σακραμέντο.

Επίσης, έχουν ιδρύσει έδρες Ελληνικών Σπουδών σε αρκετά μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το Τζορτζτάουν, το Στάνφορντ και το Κολούμπια, μεταξύ άλλων.