ΚοινωνίαΑρχείο

Αργολίδα: Εκρηκτικό μείγμα «φαβέλες» εργατών γης και κορωνοϊός

Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι, αλλά και οι αγρότες στο Αργολικό, από τη στιγμή που έγινε γνωστό το κρούσμα κορωνοϊού σε αλλοδαπό εργάτη γης. Το κρούσμα έγινε γνωστό τη Δευτέρα και αμέσως κινητοποιήθηκε ο ΕΟΔΥ και έγιναν τεστ αρχικά στην οικογένεια του αλλοδαπού και στη συνέχεια σε 30 ακόμα Πακιστανούς που έμεναν μαζί στον ίδιο χώρο.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί εργάτες γης διέφυγαν χωρίς να κάνουν τεστ. Την ίδια μέρα στα Ίρια, κάτοικοι είδαν ένα ΤΑΞΙ να αποβιβάζει αλλοδαπούς εργάτες γης στην περιοχή τους. Όπως λέει στο anagnostis ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ανδριανός Καλλιάνος «Έρχονται από αλλά χωριά εδώ. Πιθανόν να νοσούν και να μεταφέρουν και εδώ το πρόβλημα».

Παρόλα αυτά κανείς δεν γνωρίζει αν οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί εργάτες γης σχετίζονται με εκείνους που εικάζεται ότι «εξαφανίστηκαν» από το Αργολικό.

Ο Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Αργολικού Βασίλης Ντόκος σε δηλώσεις του τονίζει:

«Έπρεπε να είχαμε μια κατάσταση για να γνωρίζουμε πόσους αλλοδαπούς εργάτες έχουμε στο χωριό. Μένουν γύρω στους 350 Πακιστανούς. Σε μια μεριά μένουν μέσα σε ένα μεγάλο δωμάτιο 80 – 100 άτομα. Είναι θέμα υγιεινής. Δεν είναι ένα απλό θέμα.

Χθες το βράδυ γύρω από το κοινοτικό γραφείο ήταν 20 άτομα. Ήρθε η αστυνομία για να φύγουν. Όλο το χωριό είναι κλεισμένο μέσα στα σπίτια και οι αλλοδαποί είναι ανεξέλεγκτοι. Ούτε μάσκες φορούν, ούτε τίποτα».

Είναι γνωστό ότι την περίοδο κυρίως της συγκομιδής εσπεριδοειδών αλλοδαποί εργάτες συνωστίζονται σε «φαβέλλες» για να εργάζονται το πρωί στα χωράφια. Σε αγροτικές αποθήκες ή δωμάτια μένουν πολλά άτομα μαζί και αυτό εκτός των άλλων αποτελεί κίνδυνο μετάδοσης κορωνοϊού.

Από τον περασμένο Απρίλη η Περιφέρεια έχει ζητήσει ενημέρωση για τις περιοχές στις οποίες υφίστανται δομές φιλοξενίας προσφύγων / μεταναστών – προκειμένου να διενεργηθούν οι απαιτούμενοι υγειονομικοί έλεγχοι -, καθώς και οδηγίες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, όσον αφορά τους εργάτες γης και τους πρόσφυγες. Σχετικά έγγραφα είχαν σταλεί από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα προς τα αρμόδια υπουργεία και φορείς (υπουργεία Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, όπως επίσης προς τον ΕΟΔΥ και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια).

Εντωμεταξύ η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΔΥ αναφέρει 13 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας και η ανησυχία μεγαλώνει.

Παράλληλα, όσο πλησιάζει η περίοδος συγκομιδής των εσπεριδοειδών οι φόβοι αυξάνονται, αφού στην περιοχή αναμένονται και άλλοι εργάτες γης, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για όσους δουλέψουν στα χωράφια και ο κορωνοϊός δεν δείχνει να συγχωρεί οποιαδήποτε ολιγωρία.

Πρόσφατα, 14 συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις ζήτησαν ξενοδοχείο καραντίνας σε περίπτωση που εντοπιστούν μολύνσεις μεταξύ των αλλοδαπών εργατών που θα έρθουν για τη συγκομιδή πορτοκαλιών.

Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας ειπώθηκε ότι η Αργολίδα αναμένεται να ζητήσει περί τους 2000 αλλοδαπούς εργάτες γης προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της στην αγροτική παραγωγή.

Εντωμεταξύ, η Περιφέρεια έχει εγκρίνει κονδύλι για την προμήθεια 5.000 τεστ ταχείας διάγνωσης αντιγόνου (Rapid Test) έναντι του κορωνοϊού SARS COV 2 για επιδημιολογικούς σκοπούς και την δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσής σε εργάτες γης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.