ΚοινωνίαΑρχείο

Επίδαυρος: Μαρτυρτικό θάνατο βρήκε ο εργάτης που πλακώθηκε από κλαρκ

Συγκλονισμένοι και μουδιασμένοι ακόμα είναι εργαζόμενοι και στελέχη της εταιρείας μετά τον θάνατο εργαζομένου σε δυστύχημα σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή της Επιδαύρου.

Το τραγικό συμβάν συνέβη το βράδυ της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου με θύμα αλλοδαπό εργαζόμενο όταν αυτός καταπλακώθηκε από κλαρκ και ακρωτηριάστηκε την ώρα που εκτελούσε εργασίες. Ο άτυχος άνδρας πήρε ένα κλαρκ της εταιρείας να κάνει μια δουλειά μέσα στο σκοτάδι, δεν μπόρεσε να κρατήσει το όχημα το οποίο εξετράπη της πορείας του και τον πλάκωσε.

Ο άτυχος εργάτης βρήκε μαρτυρικό θάνατο καθώς σφάδαζε από τους πόνους έχοντας ακρωτηριαστεί και περιμένοντας για βοήθεια η οποία τελικά ήρθε, καθώς ο ίδιος πρόλαβε να ειδοποιήσει όταν ακόμα διατηρούσε τις αισθήσεις του, όμως όταν έφθασαν ήταν ήδη αργά, αφού είχε ήδη εκπνεύσει λόγω των σοβαρών τραυμάτων που προκλήθηκαν από το μηχάνημα.

Η αστυνομία ερευνά τα αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία.

«Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών»

Ανακοίνωση για το δυστύχημα εξέδωσε το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, στο ίδιο ύφος με ανάλογα περιστατικά, ρίχνοντας τις ευθύνες σε κράτος και εργοδοσία.

Όπως αναφέρει σε αυτή:

«Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών

Χτες το βράδυ, προστέθηκε ακόμα ένας εργάτης στην τεραστία εργοδοτική λίστα των θυσιασμένων εργατών, στο βωμό του κέρδους! Θρηνούμε για τον άδικο  χαμό ενός ακόμη συναδέλφου, κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Ο συνάδελφος, εντοπίστηκε νεκρός χθες το βράδυ, 9 Νοέμβρη, στην περιοχή της παλιάς Επιδαύρου, όπου εργαζόταν σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας.

Η τραγική έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους τόπους δουλειάς και η εντατικοποίηση των εργαζομένων έχει ως αποτέλεσμα όλο και πιο συχνά τα εργατικά “ατυχήματα” να έχουν ως κατάληξη το θάνατο των εργαζομένων που δουλεύουν για να βγάλουν το ψωμί της οικογένειάς τους.

Για μας είναι καθαρό ότι για αυτό το εργατικό ατύχημα όπως και για όλα τα άλλα δεν φταίει η «κακιά η ώρα», αλλά τα ελλιπή μέτρα προστασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ελλείψεις σε προσωπικό. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που δολοφονείκαι σακατεύει τους εργαζόμενους στο βωμό του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας. Οι υποστελεχωμένες Επιθεωρήσεις Εργασίας, αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν κάνει τους χώρους δουλειάς “αρένες θανάτου”.

Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Απαιτούμε από την εργοδοσία και με ευθύνητης κυβέρνησης:

  • Την άμεση διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών.
  • Την άμεση στήριξη της οικογένειας του νεκρού
  • Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο των εργαζομένων.
  • Την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τόσο στις ιχθυοκαλλιέργειες, όσο και σε όλους τους χώρους δουλειάς, να διεκδικήσουμε την τήρηση όλων των μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία, να δημιουργήσουμε επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς.

Μόνο με την οργανωμένη και ταξικά προσανατολισμένη πάλη, με το Συνδικάτο μας, όλοι οι εργαζόμενοι μπορούμε να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, για να γυρίζουμε όλοι υγιείς στα σπίτια μας».