Site icon Αρχείο anagnostis.org

SMS στο 13033: 8,6 εκατομμύρια μηνύματα σε 48 ώρες! Το πείραμα, ο κόφτης και το όριο για νέα μέτρα

SMS 13033

Εκατομμύρια είναι τα SMS που έχουν στείλει οι πολίτες στο 13033 το πρώτο 48ωρο για να βγουν έξω κατά την περίοδο του lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα μέσα στο Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Νοεμβρίου, εστάλησαν 8,6 εκατομμύρια μηνύματα στο 13033. Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, στο 13033 στάλθηκαν 4,7 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα και την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, στάλθηκαν 3,9 εκατομμύρια μηνύματα στο 13033. Πρόκειται, μάλιστα, για αριθμούς ρεκόρ αν λάβει κανείς υπόψη ότι στο πρώτο lockdown του Μαρτίου ο μέσος όρος των μηνυμάτων που έστελναν οι πολίτες στο 13033 ήταν περίπου 2,9 εκατομμύρια.

Το πείραμα

Την ίδια στιγμή το σύστημα των SMS φαίνεται πως έχει αρκετά τρωτά σημεία, καθώς δεν φιλτράρει τα μηνύματα, ούτε εφαρμόζει κάποιον «κόφτη» όπως εσφαλμένα ειπώθηκε. 

Δοκιμάσαμε το σύστημα στέλνοντας από το ίδιο κινητό τηλέφωνο τρία μηνύματα στο 13033 σε διάστημα 15 λεπτών, στις 11 το βράδυ όπου τα μέτρα υποτίθεται ότι είναι πιο αυστηρά.

Έκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι το 13033 πραγματοποιεί κάθε επιθυμία μας, σαν το μαγικό τζίνι. Φυσικά, δεν ακολουθήσαμε τις …προτροπές του (Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ).

 

Το πείραμά μας αποκάλυψε κάποια από τα κενά που υπάρχουν στο σύστημα, το οποίο φτιάχτηκε στο πόδι για να εξυπηρετήσει την πρώτη καραντίνα και από τότε παραμένει το ίδιο, όπως άλλωστε ομολογούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Δεν υπάρχει «κόφτης»

Μετά τα όσα ειπώθηκαν για «κόφτη» στα μηνύματα μέσω SMS στο 13033 εν μέσω lockdown ήρθαν διευκρινίσεις από επίσημα χείλη. «Δεν υπάρχει θέμα «κόφτη» στα μηνύματα sms στο 13033 που στέλνει ο κάθε πολίτης», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, και πρόσθεσε ότι όπως και η μάσκα όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Ζαριφόπουλος είπε ότι όσον αφορά στα sms ισχύουν όσα ίσχυαν και στο πρώτο lockdown για τον κορωνοϊό. Όπως εξήγησε το sms είναι σαν ένα κομμάτι, όπως ακριβώς η έγγραφη βεβαίωση που μπορεί να κάνει κανείς για να μπορέσει να κυκλοφορήσει και μετά καταστρέφεται.

«Δεν αποθηκεύονται τα μηνύματα. Δεν τα κρατάμε τα μηνύματα αυτά. Δεν ήταν ποτέ ο στόχος του 13033 αυτός», εξήγησε ο υφυπουργός και επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει χρέωση στο 13033. Οι πολίτες στέλνουν το sms για να δηλώνουν τον σκοπό της μετακίνησής τους και μόνο αυτό, πρόσθεσε. Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος είπε επίσης ότι σίγουρα υπάρχει προβληματισμός για το θέμα του ενός εκατομμυρίου sms που εστάλησαν μόνο το βράδυ της Κυριακής.

 

Στα πόσα SMS «κληρώνει» νέα μέτρα

Αυτά τα στοιχεία είναι που εξετάζει η κυβέρνηση και δεν αποκλείεται να πέσουν στο τραπέζι νέα μέτρα για την αποφυγή του φαινομένου των άσκοπων μετακινήσεων, καθώς όπως δήλωσε στον Alpha 98,9, ο Στέλιος Πέτσας, στην περίπτωση που τα sms στο 13033 ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια τότε θα σημαίνει χαλάρωση και εφησυχασμός.

«Η περίοδος αυτή δεν είναι ίδια με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ο μέσος όρος των μηνυμάτων στην πρώτη φάση ήταν 2,6 εκατ.. Νούμερα πάνω από αυτά αναμένουμε να δούμε. Αρκετοί από τους μεγάλους έχουν εξοικειωθεί με τα μηνύματα, όμως είναι και οι μετακινήσεις για τα σχολεία. Περιμένουμε νούμερα πάνω από 3 αλλά θέλουμε να δούμε κάτω από 4, γιατί αυτό σημαίνει κάποια υπερβολική χαλάρωση και μετακίνηση. Υπάρχει δυνατότητα ελέγχων. Το Σαββατοκύριακο με τα στοιχεία που έχουμε, είχαμε 181.000 ελέγχους και 3.000 παραβάσεις. Είναι πολλά τα συνεργεία και τα μπλόκα που έχουν γίνει», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Exit mobile version