ΠολιτικήΑρχείο

Γκιόλας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τις βάσεις για οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας

Στη διαδικτυακή ομιλία του, στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του Προϋπολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους για το 2018, ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας υπενθύμισε σε όλους τους οικονομικούς δείκτες, τονίζοντας τις θετικές μεταβολές εν μέσω δυσμενών συνθηκών για τη χώρα μας.  

Παρά τις θριαμβολογίες  της Κυβέρνησης για την πρόσφατη αναβάθμιση προς την πιστοληπτική ικανότητα από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης ωστόσο  η πραγματικότητα είναι ότι το αξιόχρεο της χώρας συνεχίζει να βρίσκεταιτρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την τελευταία από τις χαρακτηριζόμενες «προς επένδυση βαθμίδα». Μόνο τα ομόλογα που ανήκουν στις «προς επένδυση βαθμίδες» γίνονται δεκτά ως εγγύηση από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα κατά το έτος 2018:

  • Το Α.Ε.Π. αυξήθηκε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατά 2,5 δις ευρώ.
  • Το ποσό πληρωμών  του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά το έτος 2018, παρέμεινε περίπου το ίδιο, όμως η χρηματοδότηση έργων από εθνικούς πόρους εκτινάχθηκε από 1 δις προυπολογισμό  σε 2,66 δις.
  • Το ποσό για κοινωνικές ενισχύσεις αυξήθηκε, από 1,7 δις στα 2 δις. Υπέρβαση που δαπανήθηκε σε  εισοδηματικές ενισχύσεις  και μέτρα κοινωνικής προστασίας.
  • Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.) ποσού 768 εκατομμυρίων δόθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά.
  • Σε 1,3 δις ευρώ ανήλθε η εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων του Κράτους που κυρίως αφορούσαν συντάξεις.
  • Τέλος επήλθε εξορθολογισμός του χρέους με την αναβολή πληρωμής τόκων κατά δέκα επιπλέον έτη.

Η ομιλία του Γιάννη Γκιόλα: