ΠολιτισμόςΑρχείο

Μασόνοι στο Άργος: Η άγνωστη τεκτονική στοά με χαραγμένα Ελληνικά και Ρωσικά ονόματα

Η Μασονία στο Άργος έχει τις ρίζες της βαθιά στον χρόνο. Στην Ελλάδα, η πρώτη κανονική Τεκτονική Στοά, ιδρύθηκε στη Βενετοκρατούμενη τότε Κέρκυρα, το έτος 1782, με όνομα «Beneficenza» (Αγαθοεργία), η οποία υπαγόταν στη Μεγάλη Στοά της Βερόνας, που έδρευε στην Παδούη της Ιταλίας. Η πρώτη Τεκτονική Στοά στην ελεύθερη Ελλάδα, λειτούργησε στο Ναύπλιο και χρονολογείται από το 1826.

Στο Άργος πληροφορίες για μασονικές στοές υπάρχουν ελάχιστες, καθώς το θέμα αυτό καλύπτεται από πέπλο σιωπής και απόλυτο σκοτάδι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα, τεκτονική στοά λειτούργησε στο αρχαίο θέατρο του Άργους την περίοδο της επανάστασης, στο ίδιο σημείο που ορισμένοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως ενδεχομένως ήταν τουρκικός τεκές.

Εδώ στεγαζόταν η μασονική στοά του Άργους

 

Είναι μια στοά η οποία στεγάστηκε κάτω από το ισόγειο του Σεράπειου, του νοσοκομείου του αρχαίου Άργους πριν το αρχαίο θέατρο, αριστερά.

Σήμερα λόγω επικινδυνότητας έχει αποκλειστεί η είσοδος με κάγκελα. Στους τοίχους υπάρχουν Ελληνικά και Ρωσικά ονόματα χαραγμένα.

Εδώ στεγαζόταν η μασονική στοά του Άργους

 

Μετά την απελευθέρωση πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο τεκτονικές στοές. Η πρώτη φέρεται πως ιδρύθηκε το 1863 με το όνομα «Πρόνοια», μετά την στέψη του Γεωργίου του Α΄ ως βασιλιά των Ελλήνων την ίδια χρονιά και την ενσωμάτωση των Ιονίων νήσων, που έφερε ως προίκα του.

Η δεύτερη λειτούργησε ένα χρόνο μετά, το 1864, με το όνομα «Πρόοδος».