ΡεπορτάζΑρχείο

Ναύπλιο: Ο άστεγος που έκανε «σπίτι» του το παγκάκι μπροστά από τον πορθητή του Παλαμηδίου

Εικόνες ντροπής που συναντάς συνήθως σε μεγαλουπόλεις αντίκρισαν οι περαστικοί στην Πύλη της Ξηράς, μπροστά από το άγαλμα του Στάϊκου Σταϊκόπουλου στο Νάυπλιο, την Τρίτη 10 Νοεμβρίου.

Ένας άστεγος και μάλιστα εν καιρώ καραντίνας, εθεάθη να κοιμάται σε παγκάκι που βρίσκεται μπροστά από τον ανδριάντα του ήρωα της επανάστασης του 1821, πορθητή του Παλαμηδίου.

Σκεπασμένος με μια κουβέρτα για να αντιμετωπίσει το κρύο, που το χειμώνα θα γίνει ανυπόφορο και θα μπορούσε να του κοστίσει ακόμα και τη ζωή του. Μπροστά ακριβώς από το παγκάκι μια πλαστική σακούλα που ίσως να του άφησε εκεί κάποιος συνάνθρωπος για να τη δει όταν ξυπνήσει ή μπορεί να ανήκει και στον ίδιο.

Ένας ακόμα απόκληρος αυτής της κοινωνίας, αβοήθητος και παρατημένος στην τύχη του.

 

 

Αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση καθώς πριν από περίπου ένα μήνα ένας άλλος άστεγος πάλευε να κρατηθεί ζωντανός μένωντας μέσα σε μια παλιά τουαλέτα στο κουφάρι της Αρβανιτιάς. Μετά το ρεπορτάζ του Έντυπου «Αναγνώστη Πελοποννήσου» και τη συνέντευξή του στο anagnostis.org αρκετοί ήταν αυτοί που ευαισθητοποιήθηκαν και πρόσφεραν βοήθεια στον άνθρωπο αυτόν που βρισκόταν εκεί σκελετωμένος ανάμεσα σε ανθρώπινα κόπρανα και με τον κορωνοϊό να παραμονεύει.

Βέβαια αυτοί που χρειάζεται να επέμβουν πρώτα απ’ όλους και να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και της Πολιτείας, και να μην επαφίενται μόνο στην καλή καρδιά των πολιτών που δίνουν ότι μπορούν από το υστέρημά τους.

Άλλωστε δεν έχουν περάσει παρά μόνο μερικοί μήνες από τη μέρα που βρέθηκε νεκρός ένας άστεγος Ρουμάνος στην εγκαταλειμμένη πισίνα του Αμφιτρύωνα, στην τουριστική βιτρίνα του Ναυπλίου. Αν και ήταν η πλέον πολυσύχναστη περιοχή, εντούτοις φαίνεται πως όλοι έκαναν πως δεν βλέπουν που ένας συνάνθρωπός μας βρισκόταν σε ελεεινή κατάσταση, μέχρι που τελικά πέθανε αβοήθητος το Μεγάλο Σάββατο, πάλι εν μέσω καραντίνας.