ΚοινωνίαΑρχείο

Μέτρα στις φυλακές φέρνει ο κορωνοϊός

Αυστηρά μέτρα υγειονομικής επιτήρησης φέρνει ο κορωνοϊός στις φυλακές όλης της χώρας στο πλαίσιο ειδικού σχεδίου για την περαιτέρω θωράκιση των Καταστημάτων Κράτησης. Συγκεκριμένα προβλέπεται η διενέργεια συνεχόμενων τεστ για κορωνoϊό, η δημιουργία ειδικών μονάδων για κρατούμενους σε δύο νοσοκομεία της Αθήνας και η διάθεση γιατρών και νοσηλευτών στις φυλακές, ξεκινώντας από τα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Οι σχετικές αποφάσεις πάρθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, με αφορμή τη δραματική έξαρση των κρουσμάτων covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμμετείχαν οι υφυπουργοί Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Λευτέρης Οικονόμου, οι γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου και Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος και ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός.

Αποφασίστηκαν τα εξής:

* Κάθε εβδομάδα στους εργαζόμενους στα Καταστήματα Κράτησης θα διενεργούνται έλεγχοι.

* Θα γίνονται τεστ στους κρατούμενους, με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα και βάζοντας σε απόλυτη προτεραιότητα τις φυλακές που εμφανίζουν υψηλό ιικό φορτίο.

* Σε δύο νοσοκομεία της Αττικής δημιουργούνται ειδικές μονάδες με κλίνες για κρατούμενους οι οποίοι θα μεταφέρονται εκεί, εφόσον απαιτείται νοσηλεία τους.

* Τέλος, οι Υγειονομικές Περιφέρειες σε όλη τη χώρα θα παραχωρήσουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα κατά τόπους Καταστήματα Κράτησης.

Ειδικά για το Κατάστημα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα, αποφασίστηκε η αποστολή κλιμακίου του ΕΟΔΥ το οποίο θα πραγματοποιήσει τεστ την Πέμπτη και την Παρασκευή.