ΡεπορτάζΑρχείο

Ερημιά παντού: Αστυνομοκρατούμενες πόλεις, με ντελίβερι και συνοδούς σκύλων

Σε εφαρμογή τέθηκε από σήμερα η αυστηρότερη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως και τις 5 το πρωί, αφήνοντας το Ναύπλιο πιο έρημο απ’ ότι ήδη ήταν όταν εφαρμόστηκε το lockdown.

Πρώτη μέρα των αλλαγών στις μετακινήσεις που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Νίκος Χαρδαλιάς, η εικόνα στην Αργολική πρωτεύουσα ήταν καταθλιπτική. Οδηγοί και πεζοί έτρεχαν για να προλάβουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους λίγο πριν τις 9, ενώ παράλληλα περιπολικά και μηχανές της αστυνομίας περιπολούσαν και έπιαναν θέσεις για ελέγχους.

Από τις 9 το βράδυ κι’ έπειτα ερημιά παντού. Το μόνο που κυκλοφορούσε στην πόλη ήταν αστυνομικοί και ντελιβεράδες. Κάποιοι ελάχιστοι έκαναν βόλτα με τα σκυλιά τους, ενώ δεν έλειψαν και αυτοί οι λίγοι που ξεχάστηκαν και έκοβαν μέσα από στενά για να αποφύγουν τα μπλόκα.

Τα όργανα της τάξης επιχειρούν με στοχευμένες περιπολίες και μεταφερόμενα μπλόκα να εντοπίσουν τυχόν παραβάτες.

Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που είναι να περιοριστούν οι μετακινήσεις στο απολύτως αναγκαίο, στο πλαίσιο της αποτροπής της διασποράς της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Οι τελευταίοι τρέχουν να προλάβουν τα πρόστιμα:

 

 

Η μοναξιά του ντελιβερά:

 

 

Μόνοι τυχεροί οι συνοδοί σκύλων:

 

 

Αστυνομοκρατούμενες πόλεις:

 

 

 

 

 

 

Κλεισμένοι ακόμα και στα σκάφη:

 

Οι μετακινήσεις κατά τις ώρες απαγόρευσης επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για συγκεκριμένους λόγους:

  1. Για λόγους εργασίας, με την ανάλογη βεβαίωση εργοδότη ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ υπάρχει διαθέσιμη και στον ιστότοπο forma.gov.gr, 
  2. Με τον αριθμό 1 στο 13033 για σοβαρές περιπτώσεις υγείας (μετάβαση σε γιατρό ή φαρμακείο),
  3. Με τον αριθμό 6 στο 13033 για μικρή βόλτα κατοικίδιου, κοντά στην οικία.

Στις νέες ρυθμίσεις προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Πλέον, από σήμερα καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, συνεργεία αυτοκινήτων θα κλείνουν στις 20:30.

Το ωράριο επηρεάζει τόσο τα σούπερ μάρκετ όσο και τα μίνι μάρκετ. Όμως, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων διευκρίνισε ότι και οι δύο κατηγορίες καταστημάτων μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες delivery και μετά τις 20:30 και έως τη 01:00 τα μεσάνυχτα. Καθ΄όλο το 24ωρο μπορούν να λειτουργήσουν τα περίπτερα.