ΟικονομίαΑρχείο

Ελαιόλαδο: Τιμή και κόστος παραγωγής προβληματίζουν παραγωγούς και δήμαρχο στην Ερμιονίδα

Ανήσυχος για την τιμή του ελαιολάδου εμφανίζεται ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος ο οποίος με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη του ζητά να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ελάφρυνση του κόστους παραγωγής.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Ερμιονίδας στην επιστολή του:

«Απευθύνομαι σε εσάς με την ιδιότητά μου ως Δήμαρχος Ερμιονίδας, μιας περιοχής που παράγει άφθονο και εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, εκφράζοντας την αγωνία των ντόπιων ελαιοπαραγωγών σχετικά με την κατακόρυφη πτώση της τιμής του ελαιολάδου. Διανύοντας την περίοδο της συγκομιδής του ελαιοκάρπου και παραγωγής του ελαιολάδου, διαπιστώνουμε μια τεράστια πτώση της τιμής του ελαιολάδου για τον παραγωγό. 

Μάλιστα το φαινόμενο αυτό παρατηρείται για δεύτερη συνεχή χρονιά, οπότε δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος η ελαιοκομία να καταστεί ασύμφορη πλέον για τον Έλληνα καλλιεργητή, γεγονός καταστροφικό για το εθνικό μας προϊόν.

Πόσο δε μάλλον σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής (λιπάσματα, οργώματα, κλαδέματα, ποτίσματα κ.λ.π.) αυξάνεται συνεχώς, ενώ και το κόστος συλλογής παραμένει σταθερά υψηλό με ακριβά εργατικά ημερομίσθια. Ταυτόχρονα, κοιτώντας τα ράφια των σούπερ μάρκετ, διαπιστώνουμε ότι η λιανική τιμή του ελαιολάδου, αντί να πέσει έχει ανέβει, κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι ενδιάμεσοι εκμεταλλεύονται τον παραγωγό, ενώ ο καταναλωτής ουδόλως ωφελείται.

Δεδομένου ότι η τιμή του ελαιολάδου διαμορφώνεται από την ποσότητα, την ποιότητα, τον διεθνή ανταγωνισμό και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, Θα πρέπει το Υπουργείο σας με άμεσες και στοχευμένες ενέργειες να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που ζούμε, η άμεση οικονομική ενίσχυση των παραγωγών ελαιολάδου για την ελάφρυνση του κόστους παραγωγής θεωρείται επιβεβλημένη.

Επίσης πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις που θα θέσουν όρια στην εξαγωγή του χύμα ελαιολάδου, να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου των προσμίξεων του ελληνικού ελαιολάδου με ξένα και της προώθησής του ως ελληνικό και να χαραχθεί μια οργανωμένη εκστρατεία και στρατηγική προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου σε νέες αγορές. 

Κύριε Υπουργέ, είμαι σίγουρος ότι έχετε αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και Θα αναλάβετε άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την επίλυσή του».