Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των τριών ατόμων
Από την εποχή της χούντας είχαμε να δούμε απαγορεύσεις συγκεντρώσεων. Μάλιστα ο χουντικός νόμος ήταν «πιο ελαστικός» αφού δεν προέβλεπε και την ποινικοποίηση όσων συμμετέχουν. Σύμφωνα με Ανακοίνωση της Ελληνικής αστυνομίας:
«Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.
Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
–διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
–διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».
Βέβαια απέχει από την επιβολή στρατιωτικού νόμου δεδομένου ότι πρόκειται για αστυνομικών αποφάσεων με την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και χωρίς φυσικά στρατοδικεία.
Για όσους έχουμε ζήσει την περίοδο της επαράτου και τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, μας κάνει να ανατριχιάζουμε, και μάλιστα στο όνομα της Δημοκρατίας που εκείνοι πότισαν με το αίμα τους, με ότι δεν μπορούμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε εκείνους τους ίδιους που συνέβαλαν στην επάνοδο του κοινοβουλευτισμού και της πολιτικής ομαλότητας.
Κανείς δεν αμφισβητεί το πρόβλημα με την πανδημία, αλλά πλέον εξυφαίνεται μπροστά μας πρόβλημα στην Δημοκρατία. Μετά τις αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης επιβεβαιώνονται όλοι εκείνοι που φωνάζουν ότι το Πολυτεχνείο δεν τελείωσε το `73.
Αν οι φοιτητές τότε είχαν αποδεχτεί τους νόμους της χούντας και τις ανίερες αποφάσεις των κομμάτων τους ποιος ξέρει αν σήμερα στην κυβέρνηση δεν καθόταν κάποιος απόγονος του Ιωαννίδη.