ΚοινωνίαΑρχείο

Ποιος ήταν ο αγωνιστής Βαγγέλης Καραγιάννης και πώς βρέθηκε από την Καρδίτσα στο Ναύπλιο

Η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας του Κ.Κ.Ε. και το Τομεακό Συμβούλιο της Κ.Ν.Ε. αποχαιρετά σήμερα, με θλίψη αλλά και περηφάνια, ένα άξιο μέλος του, τον Βαγγέλη Καραγιάννη, που έφυγε χθες από τη ζωή, δίνοντας τη μάχη με την αρρώστια του, με λεβεντιά και αισιοδοξία.

Παιδί φτωχής αγροτικής οικογένειας από τον Σαμπαλί Καρδίτσας το σημερινό Φύλλο, μέλος μιας πολυμελούς οικογένειας με άλλα πέντε αδέλφια. Στα 12 του χρόνια έφυγε από το χωριό του ψάχνοντας για ένα μεροκάματο και πήγε στη Λάρισα όπου εκεί έκανε διάφορες δουλειές για να μπορέσει να επιβιώσει. Λίγο αργότερα πήγε στην Αθήνα όπου δούλεψε στην οικοδομή μέχρι και που συνταξιοδοτήθηκε.

Όσο ήταν στη Λάρισα, οργανώθηκε στη νεολαία των Λαμπράκηδων και το 1976 οργανώθηκε στο Κ.Κ.Ε. όπου διατέλεσε και στέλεχος του. Στη Αθήνα, ήταν μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, από τους πρωτοπόρους στην οργάνωση των οικοδόμων.

Το 1982 ήρθε στο Ναύπλιο μαζί με τη γυναίκα του Ελένη και τα παιδιά του.

Από τότε ήταν μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου και πρόεδρος του Σωματείου Οικοδομών Ναυπλίου.

Η κηδεία του ήταν πολιτική τελέστηκε σήμερα στις 15:00, στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου.

Η οικογένεια αντί στεφάνων επιθυμεί την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ Αργολίδας:

«Ο σύντροφος Βαγγέλης ήταν πρότυπο μαζικού και λαϊκού αγωνιστή, πρωτοπόρου συνδικαλιστή, υπερασπιζόμενος τη φτωχή εργατιά. Με τους αγώνες και τη στάση ζωής του, υπήρξε έμπνευση για τη νέα γενιά και όλη την εργατιά.

Ένας σπουδαίος σύντροφος, που με την πολύχρονη προσφορά του, το αλύγιστο χαρακτήρα του, τη συνέπεια και το ήθος του τίμησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη γυναίκα του και συντρόφισσα Ελένη καθώς και στις δύο κόρες του και συντρόφισσες, Άννα και Ρούλα και στους λοιπούς συγγενείς του.

Θα μας λείψεις σύντροφε Βαγγέλη, καλό ταξίδι».

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον συνάδελφο και συναγωνιστή Βαγγέλη Καραγιάννη που «έφυγε» χτες, 17 Νοέμβρη, από κοντά μας, δίνοντας γενναία μα άνιση μάχη με το θάνατο.

Όπως χαρακτηρσιτικά αναφέρει στη συλληπητήρια ανακοίνωσή του:

«Συναγωνιστή Βαγγέλη, ήσουν παράδειγμα αγωνιστικής ζωής και καθημερινής ακούραστης δράσηςγια τους νεότερους εργαζόμενους, για τους συνδικαλιστές. Είμαστε τυχεροί που σε γνωρίσαμε, που παλέψαμε από το ίδιο μετερίζι, μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος, για τα ίδια ιδανικά, για το δίκιο του εργάτη, για την αναγκαιότητα του αγώναγια μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ακόμα και η μέρα που έφυγες, 17 Νοέμβρη, σηματοδοτεί την «παρουσία» σου σε κάθε μάχη και αγώνα για το δικαίωμα στο αυτονόητο, στην δουλειά, στην υγεία, στη ζωή, για τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες των εργατών.

“…Των οικοδόμων η καρδιά είναι σα μια πλατεία για γιορτές – Λαμποκοπάει…» έτσι θα σε θυμόμαστε.

Σε συνέχεια των στίχων του Ν. Χικμέτ, σ’ αποχαιρετάμε με τούτο:
«…Να χτίζεις μη θαρρείς πούναι να τραγουδάς ένα τραγούδι
Μα είναι λεβέντες όλο πείσμα οι χτίστες
Κ΄η οικοδομή ανεβαίνει, μ΄έφοδο τον ουρανό κυριεύει
Ψηλά και πιο ψηλά, πάντα ψηλότερα…”

“Μεγάλες πολιτείες θα χτίσουμε…” Βαγγέλη,Καλό Ταξίδι!

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, αντί στεφάνου, προσφέρει στην μνήμη του Βαγγέλη Καραγιάννη, 50€ στο ΚΚΕ, όπως είναι η επιθυμία της οικογένειας».

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Αργολίδας

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Αργολίδας, με βαθιά οδύνη αναγγέλλει το θάνατο του ιδρυτικού του μέλους Βαγγέλη Καραγιάννη. Ο συνάδελφος Βαγγέλης από 12 χρονών, παιδί αγροτικής οικογένειας, κατέβηκε στο στίβο της ζωής και πάλεψε για το δίκιο της εργατικής τάξης.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του σωματείου:

«Μέσα από τα συνδικάτα οικοδόμων στην Αθήνα και εδώ έδωσε μάχες για καλύτερα μεροκάματα, για καλύτερα ωράρια, ένσημα και συνθήκες δουλειάς.

Ο αγώνας του ανυποχώρητος, η φωνή του στεντόρεια, δεν έκανε βήμα πίσω υπερασπιζόμενος το δίκιο του εργάτη.

Παρέμεινε ενεργό μέλος του σωματείου μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. Αδερφέ Βαγγέλη να είσαι ήσυχος. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο που περπάτησες».

Εκ μέρους του Δ.Σ. εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.