Στήριξη του ΕΣΥ ζητούν Πουλάς και άλλοι 4 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ
Ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που είναι αναγκαία για την στήριξη του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ κατέθεσαν βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής τον Υπέυθυνο του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας, Ανδρέα Πουλά.
Ειδικότερα, στην ερώτηση οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν απαντήσεις σχετικά με:
- Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των κυβερνητικών υποσχέσεων για την ένταξη του επικουρικού προσωπικού στο μόνιμο δυναμικό των δημόσιων νοσοκομείων.
- Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ένταξης των νοσηλευτών και του παραϊατρικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων στο καθεστώς των ΒΑΕ.
- Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των προσλήψεων μονίμου προσωπικού στο ΕΣΥ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και τον χρόνο ένταξης των προσληφθέντων στα νοσοκομεία.
- Τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη θέσπιση ουσιαστικών και ελκυστικών κινήτρων για την προσέλκυση του αξιόμαχου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας μας, που έχει αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό.
- Τον συλλογικό κυβερνητικό σχεδιασμό για τα επόμενα τρία (3) χρόνια για τη στελέχωση του ΕΣΥ (Νοσοκομεία, Μονάδες ΠΦΥ, ΕΚΑΒ, ΥΠΕ κλπ);
- Την ένταξη των εφημεριών των γιατρών στο καθεστώς του αφορολόγητου,καθώς και αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αύξηση των μισθών των γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Είναι γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανταποκρίθηκε επάξια και με αυταπάρνηση στη διαχείριση της πανδημίας του COVID-19, τόσο κατά την πρώτη φάση της, όσο και σήμερα που διανύουμε το δεύτερο και πιο επιθετικό κύμα της.
Παρότι ο ίδιος ο κ.Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί δημοσίως ότι θα αναγνωριστεί έμπρακτα η προσφορά των υγειονομικών που υπηρετούν το ΕΣΥ, παρότι η ίδια η κυβέρνηση δια των στελεχών της έχει επανειλημμένως παραδεχτεί την συμβολή τους στην πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζει η Χώρα μας και παρότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει δεσμευθεί για την στήριξη τους και την ενίσχυση του ΕΣΥ ενώπιον του Κοινοβουλίου, μέχρι σήμερα εκτός από χειροκρότημα, από ένα εφάπαξ έκτακτο επίδομα και μία επίσης εφάπαξ οικονομική ενίσχυση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δεν έχει ικανοποιηθεί κανένα αίτημά τους και δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική ηθική, μισθολογική ή άλλη ανταμοιβή τους.
Παρά δε, τις επανειλημμένες αγωνιώδεις εκκλήσεις των γιατρών και νοσηλευτών των δημόσιων νοσοκομείων μας για την ουσιαστική και έμπρακτη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αξιοποίησε το χρονικό προβάδισμα που απέκτησε η Χώρα μας με το πρώτο απαγορευτικό για τον σχεδιασμό της πρόληψης, όχι μόνο δεν εκτίμησε ορθά την ταχύτητα της διάδοσης του ιού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και έλαβε αποφάσεις που προκάλεσαν εφησυχασμό, ευνόησαν τις θεωρίες συνωμοσίας και τους αρνητές του ιού και δεν προετοίμασε την κρατική μηχανή και τους πολίτες για το επόμενο κύμα της πανδημίας.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η κυβέρνηση τείνει περισσότερο ευήκοα ώτα προς τις ιδιωτικές κλινικές, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και προνοιακών δομών (Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, δομές φιλοξενίας ατόμων με ειδικές ανάγκες κλπ) οι οποίοι και κερδίζουν σε περίοδο πανδημίας με κυβερνητικά μέτρα, όπως με την επαύξηση των κλινών ΜΕΘ κατά 40% με το υφιστάμενο προσωπικό και με την μίσθωση κλινών ΜΕΘ από τον ΕΟΠΥΥ για τη μεταφορά σε αυτές μη COVID ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία. Και όχι μόνο αυτό! Μόλις προ ημερών η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οργάνωσε τηλεδιάσκεψη με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των ιατρικών συλλόγων της Χώρας, όπου και διατυπώθηκαν προτάσεις για τη θέσπιση ιδιαίτερα σημαντικών κινήτρων για την απασχόληση στο ΕΣΥ και ιδιωτών γιατρών παράλληλα με την λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων τους και των επαγγελματικών τους σχέσεων με τις ιδιωτικές κλινικές όπως η αφορολόγητη μηνιαία αμοιβή των 3.000 ευρώ για 6 μήνες και το πρόσθετο δικαίωμα διενέργειας εφημεριών. Παράλληλα, στο πρόσφατο νομοσχέδιο 4745/2020 με τροπολογία ψηφίστηκε η παράταση της προθεσμίας για τη γνωμοδότηση σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που απαιτείται για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, ενώ οι υγειονομικοί περιμένουν το κονδύλι των εφημεριών και τις υπερωρίες του 4ου τριμήνου του 2020.
Την ίδια ώρα οι γιατροί του ΕΣΥ που μέχρι σήμερα έχουν σταθεί ως κυματοθραύστες στην διαχείριση των COVID περιστατικών και στην προστασία της δημόσιας υγείας, δίνουν τον αγώνα τους με καθηλωμένους μισθούς (πχ. ο επιμελητής Β με 1.250€) σε συνθήκες βιολογικής και ψυχικής εξόντωσης, με αυξημένες ώρες εφημερίας, υπό τεράστια ψυχολογική πίεση, υπερβαίνοντας σε πολλές περιπτώσεις τα ανθρώπινα όρια, ιδίως στα νοσοκομεία αναφοράς. Την ίδια ώρα υπολογίζεται ότι περί τους 500 υγειονομικούς έχουν τεθεί εκτός μάχης ευρισκόμενοι ως θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ οι ενώσεις γιατρών του ΕΣΥ από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι κάθε εφημερία είναι χειρότερη από την προηγούμενη λόγω ελλείψεων στο προσωπικό.
Ο αριθμός των προσλήψεων μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών της τελευταίας πενταετίας υπολείπεται κατά πολύ των συνταξιοδοτήσεων. Το ΕΣΥ λειτουργεί με 4000 λιγότερους ειδικευμένους και ειδικευόμενους Ιατρούς από ότι το 2012 και οι προκηρύξεις δεν καλύπτονται πλέον καθώς πάνω από 18000 ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι Ιατροί παρέχουν υπηρεσίες στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ είμαστε η πρώτη χώρα σε αναλογία γιατρών με 65000 εγγεγραμμένους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων στους Ιατρικούς Συλλόγους της Χώρας, περί τις 5.000 εξ αυτών είναι πάνω από 67 ετών που συνεχίζουν να εργάζονται και πάνω από 18.000 νέοι και εκπαιδευμένοι επιστήμονες εργάζονται στο εξωτερικό, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει θεσπιστεί κανένα κίνητρο για την επιστροφή τους στο εγχώριο σύστημα υγείας. Η απώλεια σε νέους και εκπαιδευμένους επιστήμονες, την ώρα που το ΕΣΥ χρειάζεται νέους μάχιμους Ιατρούς και Νοσηλευτές για να λειτουργούν σωστά οι εφημερίες και να ανασάνουν τα νοσοκομεία μας, είναι κάτι που ήδη στοιχίζει στην Χώρα μας. Οπότε είναι άξιο λόγου το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει καν την συζήτηση για την επιστροφή του πολύτιμου αυτού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να γεμίσει τα νοσοκομεία μας και δεν δίνει απάντηση για το πότε τελικά θα μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί που στηρίζουν αυτήν την στιγμή το σύστημα.
Η επιτακτική αυτή κατάσταση προκάλεσε στις 12 Νοεμβρίου πανελλαδική διαμαρτυρία των γιατρών του ΕΣΥ, υψώνοντας κραυγή αγωνίας για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με αιτήματα μόνιμες προσλήψεις, την ανάκληση των αποφάσεων για την περικοπή των τακτικών χειρουργείων, το άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ, την ένταξη των νοσηλευτών και του παραϊατρικού προσωπικού στο μισθολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την οριστική επίλυση του ζητήματος των επικουρικών και την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην διαχείριση της πανδημίας, την ώρα που έχουν συσσωρευθεί οι ανάγκες σε χειρουργεία για μη COVIDασθενείς και κινδυνεύουν οι ζωές εκείνων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε ιδιωτικά.
Πέραν των ανωτέρω, σύμφωνα με δημοσιεύματα επιφυλάσσεται νέο χτύπημα στο ΕΣΥ με την επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, τη μόνιμη είσοδο ιδιωτών στο σύστημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών και την αμφισβήτηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ.
Είναι προφανές ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ,δεν είναι ώρα για πειραματισμούς και ιδεοληψίες στον χώρο της δημόσιας υγείας. Αντιθέτως, είναι αναγκαίο να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση για τις προθέσεις της αναφορικά με την έμπρακτη στήριξη των υγειονομικών του ΕΣΥ, καθώς η κατάσταση που περιγράφεται θέτει σε κίνδυνο το κεκτημένο του συστήματος που επί 40 και πλέον χρόνια αποτελεί την υγειονομική ασπίδα των πολιτών και που σήμερα δίνει καθημερινά τη μάχη για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Για τους λόγους αυτούς, ο κύριος Υπουργός ερωτάται:
1 Πότε επιτέλους θα υλοποιηθούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις για την ένταξη του επικουρικού προσωπικού στο μόνιμο δυναμικό των δημόσιων νοσοκομείων;
2 Πότε θα υλοποιηθεί η ένταξη των νοσηλευτών και του παραϊατρικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων στο καθεστώς των ΒΑΕ;
3 Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των προσλήψεων μονίμου προσωπικού στο ΕΣΥ που έχετε εξαγγείλει; Πότε υπολογίζεται ότι οι προσληφθέντες θα ενταχθούν στα νοσοκομεία μας;
4 Σκοπεύετε να θεσπίσετε ουσιαστικά και ελκυστικά κίνητρα για την προσέλκυση του αξιόμαχου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας μας, που έχει αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό και ποια είναι αυτά;
5 Ποιος είναι ο συλλογικός κυβερνητικός σχεδιασμός για τα επόμενα τρία (3) χρόνια για τη στελέχωση του ΕΣΥ (Νοσοκομεία, Μονάδες ΠΦΥ, ΕΚΑΒ, ΥΠΕ κλπ);
6 Θα αποφασίσετε την ένταξη των εφημεριών των γιατρών στο καθεστώς του αφορολόγητου; Είναι στις προθέσεις σας η αύξηση των μισθών των γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ;
Οι ερωτώντες βουλευτές: Ανδρέας Πουλάς, Γιώργος Μουλκιώτης, Μπουράν Μπαρχάν, Γιώργος Φραγγίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου».