ΚοινωνίαΑρχείο

Συνέντευξη: Από το φόβο στον εθελοντισμό. Η Γεωργία από το Άργος στη Θεσσαλονίκη (Podcast)

Από το Άργος στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης που «πνίγεται» στον κορωνοϊό. Η Γεωργία Λάμπου, αρχηγός της αποστολής πέντε νοσηλευτριών και μιας μαίας που αναλαμβάνουν καθήκοντα να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους και τους συναδέλφους στους στη Μακεδονία.

Συναισθήματα. Το φόβο διαδέχεται η ανθρώπινη ανάγκη του εθελοντισμού. Η υποδοχή, η συγκίνηση, η αγωνία των συγγενών. «Είναι σαν κάποιος να φωνάζει βοήθεια και εσύ να μην δίνεις το χέρι σου» λέει η νοσηλεύτρια, αρχηγός της αποστολής στη Θεσσαλονίκη Γεωργία Λάμπου, στη συνέντευξη που έδωσε στον Άκη Γκάτζιο.

Μαζί της η Χριστίνα Νάσση, η Άννα Λιαγκρή, η Αναστασία Γιαννακούλη, η Μαρία Αγγελική Ποντίκη και η Σταματίνα Μαρία Ιωαννίδου.

Ακούστε τη συνέντευξη – podcast:

 

Η αποστολή από το Άργος

Την Παρασκευή στις 7 το πρωί οι 6 νοσηλεύτριες από το Άργος που ήδη αφίχθησαν στη Θεσσαλονίκη, θα βρίσκονται στο νοσοκομείο και θα είναι στη διάθεση της νοσηλευτικής υπηρεσίας, όπου αυτή κρίνει να τις χρησιμοποιήσει.

Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στο οποίο θα ενταχθούν έχει κατακλυστεί από ασθενείς με Covid-19, ενώ σήμερα έγινε γνωστό πως με τελεσίγραφό του το Υπουργείο Υγείας ζήτησε να διατεθούν 200 κλίνες από ιδιωτικές κλινικές, για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό. Οι ιδιώτες αρνήθηκαν, η προθεσμία έληξε και έτσι -όπως όλα δείχνουν- θα υπάρξει επίταξη.

Για το θέμα έκανε ειδική αναφορά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, χαρακτηρίζοντας συγκινητική τη συμπαράσταση που φθάνει στη Θεσσαλονίκη από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η Πελοπόννησος έχει προσφέρει μέχρι στιγμής 12 άτομα σε νοσηλευτικό προσωπικό από τρεις νομούς.

 

Τα μέλη της αποστολής από το Άργος είναι οι:

  • Γεωργία Λάμπου νοσηλεύτρια, αρχηγός της αποστολής στη Θεσσαλονίκη
  • Νάσση Χριστίνα, νοσηλεύτρια αναισθησιολογικού 
  • Λαγκλή Άννα, νοσηλεύτρια χειρουργείου
  • Γιαννακούλια Αναστασία, νοσηλεύτρια χειρουργείου
  • Ποντίκη Μαρία, νοσηλεύτρια παθολογικού Covid
  • Ιωαννίδου Σταματίνα, μαία γυναικολογικής

Η συνέντευξη της Γεωργίας Λάμπου

Η νοσηλεύτρια και αρχηγός της ομάδας μίλησε αποκλειστικά στο anagnostis.org και το δημοσιογράφο Άκη Γκάτζιο υπογραμμίζοντας:

Όταν αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα αφανίζεται από την πανδημία, καθώς και η έκκληση βοήθειας των ανθρώπων, των νοσηλευτών για βοήθεια, δεν θα μπορούσε να μας αφήσει ασυγκίνητους. Η έκκληση των ανθρώπων για βοήθεια. Έτσι κι αλλιώς ένα από τα χαρακτηριστικά της νοσηλευτικής επιστήμης είναι η αλληλεγγύη. Οπότε λοιπόν πώς θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι σε αυτή την έκκληση. Είναι σαν κάποιος να φωνάζει βοήθεια και εσύ να μην δίνεις το χέρι σου.

Η Γεωργία Λάμπου μίλησε για τη θετική ανταπόκριση στην έκκληση της 6ης ΥΠΕ να πάει νοσηλευτικό προσωπικό εθελοντές, για να επανδρώσει τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, λόγω της πανδημίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Μαρίας Σαρίδη και τις προσλήψεις που έγιναν οι οποίες διασφαλίζουν για την ώρα την ομαλή λειτουργία της νοσηλευτικής μονάδας Άργους:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διοικήτρια την κα Μαρία Σαρίδη, που όχι μόνο ενίσχυσε με προσωπικό που έχει τη δυνατότητα να πάει τώρα να βοηθήσει αλλού, αλλά και είναι αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια.

ΕΡ. Φοβάστε;

ΑΠ. Πάντα ο φόβος υπάρχει. Αλλά είμαστε εκπαιδευμένοι. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι η πρώτη μας εμπειρία. Είχαμε ανάλογη εμπειρία στο Κρανίδι, όταν εμείς είχαμε το πρόβλημα με τη δομή. Είχαμε ανταποκριθεί κι εκεί σαν ομάδα και με τη διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας την κα Πετρουλά και με άλλους συναδέλφους.

Η υποδοχή που μας έγινε εδώ καθώς και από το δήμο μας δεν το περίμενα. Εκπλαγήκαμε. Στη Θεσσαλονίκη ήταν κάτι το συγκινητικό. Ήταν ο διοικητής της ΥΠΕ, ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, ο γενικός γραμματέας, οι διευθυντές νοσηλευτικής υπηρεσίας, δηλαδή ένα πλήθος ανθρώπων που αυτή τη στιγμή αγωνιούν για ανθρώπους για τους οποίους παίρνουν αποφάσεις. 

ΕΡ. Πώς αισθάνεστε;

ΑΠ. Άνθρωποι. Άνθρωποι. Άνθρωποι. Βοηθάμε τον άνθρωπο.  

ΕΡ. Οι δικοί σας άνθρωποι, οι συγγενείς σας, τί είπαν μόλις τους ανακοινώσατε την απόφασή σας να πάτε στο επίκεντρο των κρουσμάτων, στη Θεσσαλονίκη;

ΑΠ. Δεν θα μιλήσω για τους δικούς μου, γιατί οι δικοί μου άνθρωποι με έχουν συνηθίσει, με ξέρουν. Και το περίμεναν. Αλλά θα μιλήσω για τους γονιούς των άλλων συναδέλφων που είναι και μικρότεροι από εμένα, που καταλαβαίνω την αγωνία τους, το άγχος τους, το φόβο τους. Θέλω να τους διαβεβαιώσω σαν αρχηγός της αποστολής, ότι θα κάνω τα πάντα για τα παιδιά τους να είναι ασφαλή.

 

Φωτογραφία: Κατερίνα Κουρτέλη