ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Αργολικός Κάμπος: Όταν η ζωή μας αποτιμάται σε 2 εκατομμύρια ευρω

Δεν ιδρώνουν τα αυτά της Περιφέρειας και των Αντιπεριφερειαρχών από την κατακραυγή του κόσμου για την παρέμβαση που προωθείται στην περιοχή του Ερασίνου στον Δήμο Άργους- Μυκηνών. Τα 2 εκατομμύρια ευρώ θάμπωσαν την Περιφέρεια που δεν βλέπει πως ακόμα και η διεύθυνση περιβάλλοντος  της ίδιας της Περιφερειακής διοίκησης Πελοποννήσου αμφισβητεί το έργο!

Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδρονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας μεταξύ άλλων επισημαίνεται προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι «…δεν τεκμηριώνεται στην μελέτη η νομική δυνατότητα των προτεινομένων σε αυτήν παρεμβάσεων  εντός της κοίτης του ποταμού βάση των θεσμοθετημένων περιορισμών από την Ζ.Ο.Ε. Άργους».

γνωμοδότηση

 

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) βρίθει παιδαριωδών ακροβασιών όπως  στην σελ 177 της Μ.Π.Ε. ότι «οι προτεινόμενες εργασίες διευθέτησης του ρέματος, … θα γίνουν αποκλειστικά και μόνο στην υφιστάμενη κοίτη του ρέματος, ενώ στις όχθες και σε απόσταση 50μ από τις όχθες του ρέματος δεν προβλέπεται καμιά επέμβαση. Άρα το προτεινόμενο έργο δεν έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ορίζονται από την θεσμοθετημένη ΖΟΕ της περιοχής». Με άλλα λόγια θέλουν να παρέμβουν στην πηγή του βάλτου που είναι ο Ερασίνος, αλλά όχι στην αυλή του δηλαδή πέρα από το ποτάμι και 50 μέτρα απ αυτό.  Σε 50 μέτρα από το ποτάμι οι ΖΟΕ απαγορεύουν ακόμα και την κοπή βλάστησης, αλλά μέσα στο ποτάμι οι μελετητές θεωρούν πως μπορούν όχι μόνο να σαρώσουν τα πάντα αλλά και να σκάψουν τοποθετώντας σαρζανέτ, σαν κι αυτά που τοποθετούνται σε ορμητικούς χειμάρρους, παρ όλο που η πηγή του Ερασίνου είναι μόλις 11μ πιο ψηλά από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σαρζανέτ

 

Το σίγουρο είναι πως θα εκτεθούν όταν αυτή η υπόθεση φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μια αρνητική απόφαση του ΣτΕ θα θέσει αυτόματα υπό αμφισβήτηση στα μάτια των πολιτών οποιαδήποτε περιβαλλοντική μελλοντική πρόθεση παρέμβασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου ακόμα και σε περιοχές που θα πρέπει να γίνει.

Ένα δεύτερο σοβαρό σημείο είναι ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και ο Δήμος Άργους –Μυκηνών, όπου προτίθεται να τελεστεί το περιβαλλοντικό έγκλημα δεν αντιλαμβάνονται ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον είναι σαν να προσπαθεί κάποιος με γκασμά να διορθώσει ένα ελβετικό ρολόι και οδήγησαν στις κλιματικές αλλαγές που ζούμε σήμερα, με πλημμύρες, θανάτους και καταστροφές. Όταν έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή πάντα «φταίει η φύση που εκδικείται» και όχι ο άνθρωπος που έχει παρέμβει σ` αυτήν.

Με ανάρτησή του στο διαδίκτυο πρώην δημοτικός σύμβουλος Ναυπλιέων και μέλος των φίλων υγροβιοτόπου Ν. Κίου – Ναυπλίου Μπάμπης Αντωνιάδης μιλά με αριθμούς για  έγκλημα στον Ερασίνο ποταμό:

«Ας δούμε με αριθμούς ποια είναι η παρέμβαση που ψήφισε το περιφερειακό συμβούλιο για τον Ερασίνο ποταμό στην περιοχή Ν. Κίου – Κεφαλαρίου.
Από τα 6.920, 81 μέτρα του Ερασίνου από την πηγή του Κεφαλαρίου στις εκβολές στη Ν. Κίο σχεδιάζουν : 3.219.88 μέτρα σε συρματοκιβώτια στις όχθες και στον πυθμένα και 831,45 μέτρα συρματοκιβώτια στην μια ή στην άλλη όχθη.

Προϋπολογισμός έργου 2.003.559 € με ΦΠΑ
Και όλα αυτά για αντιπλημμυρικό έργο σε μια περιοχή που δεν πλημμυρίζει.

Υ.Γ. Για αυτούς που δεν γνωρίζουν συρματοκιβωτια είναι χαλίκι από νταμάρι με επικάλυψη μεταλλικού πλέγματος που συνήθως εμποδίζει την ανάπτυξη της χλωρίδα στην περιοχή.

Δείτε την παρέμβαση στο χάρτη με πράσινο τα τμήματα που θα τοποθετηθούν συρματοκιβώτια».

Χάρτης διαδρομής Ερασίνου

 

Τις ακροβασίες της ΜΠΕ επισημαίνει και ο πολιτικός Μηχανικός Κώστας Γκόνης:
«Η μελέτη είναι όλη στον αέρα, δεν έχει καμία επιστημονική βάση μπορεί και πρέπει να προσβληθεί. Η γνωμάτευση της Δ/νσης Τεχν. Υπηρεσιακών πού στηρίζεται η γνωμοδότηση είναι αντιφατική και ψευδής. Να καταλογιστούν ευθύνες… Η εισήγηση της υπηρεσίας περιβάλλοντος της περιφέρειας ήταν αρνητική για το έργο».

Κι όμως, αν η περιφερειακή διοίκηση ήθελε να δείξει φιλοπεριβαλλοντικό πρόσωπο, θα έπρεπε να ανακατευθύνει τα 2εκ που προβλέπονται από την μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα, σε έργα που θα συμφωνούν με τις ΖΟΕ και δεν θα ανατρέπουν το πνεύμα τους. Μια καταστροφή του υγροβιότοπου του Άργους θα είχε τρομακτικές επιδράσεις στο μικροκλίμα της περιοχής και θα αύξανε τους ρυθμούς ξηρασίας.

Θ.Ν.