Site icon Αρχείο anagnostis.org

Κορωνοϊός: Χτυπάει κόκκινο η διασπορά – Στο 1,3 ο δείκτης μετάδοσης!

Κορωνοϊός

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με το δείκτη μετάδοσης (δείκτης Rt) να αγγίζει το 1,3 για την επικράτεια και το 1,2  για την περιφέρεια Αττικής. Αυτό αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid (23η έκθεση προόδου που αφορά το διάστημα 5 έως 11 Νοεμβρίου).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 39 έτη. Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων υπερτριπλασιάστηκε σε 33,7 (από 10 στην προηγούμενη έκθεση) και  το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σημαντικά σε 297 (από 179), που αποτελεί τη νέα υψηλότερη τιμή από την αρχή της κρίσης. “Η επιδεινούμενη κατάσταση απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί” τονίζεται στην έκθεση.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων κατά τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ να φτάνει τα 3.227 και τους ασθενείς με Covid που είναι σε μηχανική υποστήριξη να ανέρχονται πλέον σε 499, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο κρίσιμη, κάτι που αναμένεται να φανεί στα επόμενα στοιχεία του Παρατηρητηρίου.

Σύμφωνα ακόμη με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (10/11/20), η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάταξη με γνώμονα τον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκατ. κατοίκους, όπως υπογραμμίζεται.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με 79,2 θανάτους βρίσκεται στην  94η θέση  στον κόσμο, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 162,2 θάνατοι και στη 21η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκατ. κατοίκους είναι 437,5. 

Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων μειώθηκε σε 16 (από 23 ημέρες στην προηγούμενη έκθεση) και των θανάτων σε 30 (από 45 ημέρες).

Exit mobile version