ΚοινωνίαΑρχείο

Αργολίδα: Ζητούνται ψυγεία για τους νεκρούς

Στα πλαίσια της ατομικής ευθύνης και εν όψει της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αλλά και έχοντας πλήρη γνώση της υπάρχουσας υποδομής, αναφορικά με τους λειτουργούντες ψυκτικούς θαλάμους στα νοσοκομεία, τα γραφεία τελετών Αργολίδας ζητούν να τους χορηγηθεί το ταχύτερο δυνατό η παροχή αδείας, προκειμένου να θέσουν, με δική τους δαπάνη, σε λειτουργία ψυκτικούς θαλάμους, έτσι ώστε να ενισχυθεί άμεσα η υπάρχουσα κρατική υποδομή.

Ενδεικτικά αναφέρεται οτι το νοσοκομείο Ναυπλίου δεν διαθέτει κανένα ψυκτικό θάλαμο και το νοσοκομείο Άργους μόνο δύο θέσεις, ενώ δεν δέχεται κανένα εξωτερικό περιστατικό.

Ο Αντιπρόεδρος Ένωσης Γραφείων Τελετών και Ταριχευτών Ελλάδος Αλέξανδρος Χρυσικός τονίζει πως σύντομα θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα.

«Στην μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς,αντιθέτως όλοι μαζί θα πρέπει να δώσουμε τον αγώνα αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

Αναχρονιστικός νόμος

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη και από λίγες στον κόσμο στην οποία δεν επιτρέπεται στα γραφεία τελετών να έχουν στις εγκαταστάσεις τους ψυκτικούς θαλάμους, ώστε να διατηρηθούν οι σωροί μέχρι να γίνει η ταφή.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που χρονολογείται από το 1978, εκτός από τα νοσοκομεία ψυκτικούς θαλάμους μπορούν να έχουν μόνο κοιμητήρια δήμων άνω των 10.000 κατοίκων. Πολλοί από αυτούς, όμως, δεν μπορούν να επωμιστούν το κόστος, με αποτέλεσμα να μη διαθέτουν επαρκή αριθμό ή να μην έχουν καθόλου, όπως συμβαίνει και στην Αργολίδα. 

Έτσι, στο σύνολο της χώρας οι θάλαμοι δεν επαρκούν για να καλύψουν φυσιολογικό αριθμό θανάτων, πολύ δε περισσότερο ενδεχόμενη απευκταία αύξησή τους εξαιτίας του κορωνοϊού.