Ελαιόλαδο: Το έλλειμμα παραγωγής εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στην τιμή

Άσχημα νέα για την ποσότητα παραγωγής του ελαιολάδου φέτος, που ίσως όμως να σπρώξει προς τα πάνω τις τιμές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρσι.

Τα διεθνή στοιχεία προμηνύουν ότι η συγκομιδή του 2020 θα κυμανθεί σε επίπεδα κατώτερα της κατανάλωσης, δηλαδή η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται ξεπεράσει την παγκόσμια παραγωγή

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων COPE, η παγκόσμια παραγωγή θα φθάσει φέτος στα 3,11 εκατομμύρια τόνους, ενώ την ίδια ώρα η παγκόσμια κατανάλωση θα αγγίξει τα 3,14 εκατομμύρια τόνους.

Αυτό το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του ελαιόλαδου, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία όλες οι τιμές των πρώτων υλών βαίνουν προς άνοδο, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Άλλωστε, σε σχέση με το 2019, η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 3,4%, κάτι το οποίο αποδίδεται στις αδύναμες επιδόσεις των χωρών της Μεσογείου.

Ενδεικτικά, η κάμψη στην Ιταλία εκτιμάται σε 270.000 τόνους, στην Ελλάδα σε 240.000 τόνους, στο Μαρόκο σε 140.000 τόνους, στην Τυνησία σε 130.000 τόνους και στην Πορτογαλία σε 120.000 τόνους.

Αντίθετες είναι οι τάσεις στη συγκομιδή της Ισπανίας, καθώς η ιβηρική χώρα αναμένει αύξηση της παραγωγής σε 1,6 – 1,7 εκατομμύρια τόνους, χάρη στις επενδύσεις για τον εκσυχρονισμό της καλλιέργειας και τη χρήση νέων τεχνολογιών. Άλλωστε, το ισπανικό ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, μια τάση η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.