Τι είναι το click away που θα εφαρμοστεί στη Χριστουγεννιάτικη αγορά
Η άρση του lockdown θεωρείται πλέον απολύτως απαραίτητη για να διασωθεί η αγορά και η οικονομία πόσω μάλλον δε εν όψει Χριστουγέννων. Η αγωνία για το πώς θα συμβιβαστεί η λειτουργία των καταστημάτων με τη διαφύλαξη του πληθυσμού από τη μετάδοση του κορωνοϊού φέρνει νέες σκέψεις και νέες πρακτικές στο τραπέζι, όπως την εφαρμογή του click away.
Τι είναι όμως το click away;
Σύμφωνα με το πλάνο που υπάρχει, όπως δήλωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, θα εφαρμοστεί το «click away» για τις αγορές των πολιτών στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ειδικότερα για τα καταστήματα λιανεμπορίου και τις μικρότερες επιχειρήσεις, καθώς οι μεγάλες «αλυσίδες» ήδη έχουν ανεβάσει τον «τζίρο» τους μέσα από το e-shopping.
Πώς λειτουργεί, όμως, το συγκεκριμένο σύστημα του click away;
Επί της ουσίας τα καταστήματα θα πρέπει να έχουν ιστοσελίδα ή ο καταναλωτής να γνωρίζει την γκάμα των προϊόντων τους, για να κάνει την παραγγελία ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά.
Την ίδια στιγμή θα κλείνεται και ραντεβού του καταναλωτή με το εμπορικό κατάστημα, θα λαμβάνει SMS με ώρα παραλαβής και τη διεύθυνση του καταστήματος.
Η παραλαβή θα γίνεται εκτός του χώρου του καταστήματος, από το πεζοδρόμιο, και η επιστροφή στη βάση του καταναλωτή θα πρέπει να γίνεται μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, θα συνεχιστεί το ηλεκτρονικό εμπόριο με τα e-shops το τελευταίο διάστημα να έχουν αυξημένη ζήτηση. Θα πρέπει, λοιπόν, τα μικρότερα καταστήματα να μπουν στη διαδικασία να αναπτύξουν το e-commerce, αφού όπως αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ μόλις το 7% του εμπορίου διαθέτει e-shop.
Στο ίδιο δελτίο αναφέρθηκε πως από τον ετήσιο τζίρο του εμπορίου, που πέρσι έφτασε στα 42 δισεκατομμύρια ευρώ, μόλις τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ προήλθαν από ηλεκτρονικές αγορές των καταναλωτών. Μάλιστα, τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά, ήταν στην περσινή «Black Friday», η οποία πλησιάζει και για τη φετινή περίοδο κι υπολογίζεται πως το ηλεκτρονικό εμπόριο θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενη κίνηση. Είναι ενδεικτικό πως μεγάλες «αλυσίδες» και εταιρίες έχουν «παγώσει» τις πωλήσεις αφού αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.
Σε κάθε περίπτωση, με βάση και τα οικονομικά δεδομένα που έχουν γνωστοποιηθεί, τα οποία είναι δυσοίωνα τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για την οικονομία της χώρας συνολικά, θεωρείται ζωτικής σημασίας να βρεθεί η «φόρμουλα» που θα επιτρέψει στην αγορά να κινηθεί. Έστω και με περιορισμούς, έστω και για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, προκειμένου να σωθεί, οτιδήποτε κι αν σώζεται από τη λαίλαπα του κορωνοϊού που πέρα από την υγεία έχει πλήξει κοινωνία και οικονομία σε παγκόσμια κλίμακα…