Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας (ΑΚΣΥΝΑ), ενώνει την φωνή του, μαζί με τους εργάτες, που έχουν προκηρύξει απεργία, την Πέμπτη 26 Νοέμβρη, μέσω των Ομοσπονδιών τους.
Όπως σημειώνει σε ανακκοίνωσή του:
«Ενώνουμε την φωνή μας, μαζί με τους μικρούς επαγγελματίες, τους υγειονομικούς και τους δασκάλους, απαιτώνταςουσιαστική προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας.
Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων, υποβάθμισε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με τραγικές συνέπειες γιατον λαό ακόμα και πριν την πανδημία του κορονοϊού. Είναι προκλητικό, η κυβέρνηση της ΝΔ, να κουνάει το δάχτυλο στον λαό, την ώρα που έχει αφήσει τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με τεράστιες ελλείψεις.Προσπαθεί με μεταθέσειπάνω μας τις τεράστιες ευθύνες τηςγια την κατάρρευση των νοσοκομείων, που έμειναν αθωράκιστα σε συνθήκες πανδημίας και τα καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων.
Παράλληλα η κυβέρνηση, μετά από τόσους μήνες,έχει αφήσει τους βιοπαλαιστές αγρότες τελείως αβοήθητους. Συνεχίζεινα μας εμπαίζει πάνω από έξι μήνες με τα 150 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), την στιγμή που έχουμε μπει στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Λίγα αγροτικά προϊόντα έχουν αποζημιωθεί, χωρίς να καλύπτουν τη απώλεια εισοδήματος, ενώ άλλα, είναι ακόμη στο περίμενε.Η ειδική ενίσχυση των 30 ευρώ το στρέμμα για το ελαιόλαδο, είναι ψίχουλα και σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν για να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα των τελευταίων χρόνων από καιρικά φαινόμενα, ελλιπή δακοκτονία, τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής. Πόσο μάλλον, που αποκλείονται από την ενίσχυση, αρκετοί μικρομεσαίοι αγρότες που δεν είναι στη διάταξη του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.
Την ίδια στιγμή, μια σειρά αγροτικά προϊόντα πωλούνται στο κόστος παραγωγής (ελιές καλαμών, χονδροελιές) ή σε πολύ χαμηλές τιμές (λάδι, μανταρίνια, λεμόνια).
Στους κτηνοτρόφους,οκαταρροϊκόςπυρετός, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε όλη την Πελοπόννησο. Ήδη υπάρχει μεγάλη απώλεια ζώων, με πολλούς κτηνοτρόφους να είναι σε απόγνωση, «ξεχασμένοι»από Κυβέρνηση και Περιφέρεια.Αυτόέρχεται να συμπληρώσει την καταστροφή μετά την ζημιά του Πάσχα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και τις χαμηλές, εδώ και χρόνια, τιμές σε κρέας και γάλα .
Συνάδελφοι, τα παραδείγματα δεν έχουν τέλος! Ο αγώνας για τη ζωή,την υγεία και τα δικαιώματά μας δεν παίρνει αναβολή!
Κάτω από την μάσκα έχουμε φωνή, και διατρανώνουμε, απαιτούμε και διεκδικούμε:
- Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών στον τομέα της υγείας).Πλήρης λειτουργία των Κέντρων Υγείας σε 24ωρη βάση. Να στελεχωθούν όλα τα περιφερειακά ιατρεία.Επίταξη όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος μας. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.
- ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το κεφάλαιο από όλους του φυσικούς κινδύνους και νόσους, με δραστική μείωση τον υψηλών ασφαλίστρων.
- Άμεση καταβολή αποζημιώσεων που καθυστερούν.
- Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του καταρροϊκού και ενίσχυσης των πληγέντων κτηνοτρόφων.
- Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος».
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας
Στην ανακοίνωσή του για το ίδιο θέμα το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας αναφέρει:
«Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών για τα δεκάδες κρούσματα σε εργαζόμενους στα super market, δείχνουν πως κυβέρνηση, εργοδοσία, ελεγκτικοί μηχανισμοί, σιωπούν μπροστά στο «προδιαγεγραμμένο έγκλημα» εις βάρος των εργαζομένων. Όλοι μαζί θέλουν να κρύψουν την πραγματική κατάσταση που υπάρχει μέσα στα καταστήματα. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται δεν έχουν καμία σχέση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο καθαρισμός όλων των επιφανειών των καταστημάτων δεν είναι συχνός, χωρίς τακτικές απολυμάνσεις και μαζικά- επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους, προκειμένου να υπάρχει πρόληψη. Μην καθησυχάζουμε επειδή στην Αργολίδα μετράμε ακόμα μειωμένα κρούσματα.
Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα από κρατικό φορέα στη Βρετανία, επιβεβαιώνεται ότι οι χώροι δουλειάς και κύρια των σούπερ μάρκετ αποτελούν το συνηθέστερο μέρος έκθεσης στον ιό. Αντίστοιχα, αποδεικνύει ότι οι καταγγελίες και οι διεκδικήσεις των εμποροϋπαλλήλων και των σωματείων του εμπορίου γύρω από τα μέτρα προστασίας της υγείας στους συγκεκριμένους τόπους δουλειάς, είναι σωστές και δίκαιες.
Όποια μέτρα μέχρι σήμερα έχουν παρθεί ξεκινώντας από το πρώτο κύμα την άνοιξη, είναι αποτέλεσμα της συλλογικής διεκδίκησης και δράσης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και των άλλων κλαδικών σωματείων σε όλη τη χώρα, που έδωσαν μάχη για να γίνουν πράξη τα αιτήματα των εργαζομένων, να απαντηθούν με συγκεκριμένα μέτρα οι ανησυχίες τους.
ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.
Το Δ.Σ. του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, αποφάσισε 4ωρη στάση εργασίας, 12μμ-4μμ, την Πέμπτη 26 Νοέμβρη για να δώσουμε μαζικό αγωνιστικό «παρών» στην ΑΠΕΡΓΙΑ. Παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, να μην αφήσουμε να περάσει στην εργατική τάξη ο φόβος, η τρομοκρατία, η απαισιοδοξία, η λογική να λογαριαστούμε μετά.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ, ΟΠΩΣ:
-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, πραγματική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, πλήρη στελέχωση όλων των βαθμίδων υγείας, -Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός πελατών ανά τμ,-Γιατρός εργασίας σε κάθε κατάστημα, -Απολυμάνσεις στα καταστήματα, στις αποθήκες και στα γραφεία με βάση τις προδιαγραφές των πρωτοκόλλων υγείας».