ΟικονομίαΑρχείο

Κατραπακιά για τις χονδροελιές σε Αργολίδα και Αρκαδία

Μισοτιμής αγοράστηκαν από τους εμπόρους οι χονδροελιές της Αρκαδίας, που καλλιεργούνται κυρίως στο δήμο βόρειας Κυνουρίας αλλά και αυτές που καλλιεργούνται στην Αργολίδα.

Συγκεκριμένα, τα μεγέθη της αφορούν 70-80 τεμάχια στο κιλό, με αποτέλεσμα να είναι περιζήτητη ιδίως στο εξωτερικό. Η συγκομιδή της φέτος ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε πιο σύντομα λόγω της μειωμένης παραγωγής που στην Κυνουρία κυμάνθηκε άνω του 50%.

Σύμφωνα με όσα είπε η Γεωργία Ζέρβα Μπουτσιάνη στον ΑγρόΤυπο, η τιμή παραγωγού, φέτος δεν πέρασε τα 80-84 λεπτά το κιλό στα πολύ μεγάλα μεγέθη (70-80 τεμάχια στο κιλό), όταν πέρσι έπιανε έως και 1,50 – 1,70 ευρώ το κιλό.

Η ελιά – γίγας Αρκαδίας ή Δολιανών είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση τοπικής ποικιλίας πράσινης ελιάς, η οποία χαρακτηρίζεται για το μεγάλο μέγεθος καρπών που δίνει.

Το πρόβλημα για τους παραγωγούς είναι ότι η συγκεκριμένη ελιά δεν βρίσκεται στους επιλέξιμους κωδικούς για την κορωνοενίσχυση. Σύμφωνα όμως με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, πρόθεση του ΥπΑΑΤ είναι να επιχειρηθεί η δημιουργία και υλοποίηση ενός νέου σχήματος και προγράμματος ενίσχυσης, που θα αφορά στους ελαιοπαραγωγούς βρώσιμης ελιάς όλων των ποικιλιών, πλην της Καλαμών, μετά τη συγκέντρωση των αναγκαίων στοιχείων από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις.

Αυτή ήταν η δεύτερη παρέμβαση στήριξης των ελαιοπαραγωγών, καθώς τον περασμένο Ιούλιο είχε πραγματοποιήσει μία ακόμη συνάντηση με τον κ. Βορίδη με τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Λιβανατών. Συνάντηση κατά την οποία τέθηκε και αναδείχθηκε το ζήτημα των πληττόμενων ελαιοπαραγωγών τύπου Καλαμών, επισημαίνει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Το ΥπΑΑΤ και η Κυβέρνηση συνολικά, θα συνεχίσουν συστηματικά και οργανωμένα, τη μεγάλη προσπάθεια στήριξης του παραγωγικού κόσμου της πατρίδας μας, στη βάση του προγραμματικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, εξαντλώντας όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που προσφέρονται τόσο από εθνικούς, όσο και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.