ΟικονομίαΑρχείο

Αλαλούμ στα καταστήματα: Ετοιμάζονται για γιορτές, αλλά δεν ξέρουν αν και πότε θα ανοίξουν

Τις ημερομηνίες – κλειδιά για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας που βρίσκεται στο γύψο επεξεργάζονται αυτές τις μέρες στο Μαξίμου. Όπως όλα δείχνουν η άρση περιορισμών για τα καταστήματα εποχικών ειδών αλλά και τα πολυκαταστήματα τοποθετείται προς τη 14η Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται κάποια από αυτά να ανοίξουν νωρίτερα, αν τελικά ανοίξουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας ακόμα κωδικός, να στέλνουν οι πολίτες sms με κωδικό 7 όπου θα επιτρέπεται η μετακίνηση τους σε κάποιο κατάστημα του λιανεμπορίου.

Την ίδια στιγμή επικρατεί αλαλούμ στα εμπορικά καταστήματα που παραμένουν κλειστά και την εστίαση, όπου ετοιμάζονται ήδη για τις γιορτές, αλλά δεν ξέρουν ακόμα αν και πότε θα ανοίξουν και για πόσο χρονικό διάστημα.

Σχέδιο Χριστούγεννα

Το επιτελείο λοιμωξιολόγων και κυβέρνησης βάζει ήδη στη ζυγαριά τα δεδομένα κι ετοιμάζεται να ανοίξει με μεγάλη προσοχή την αγορά ή μέρος της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων. Τα δεδομένα είναι τα εξής: Η άρση του lockdown αναβάλλεται για τις 7 Δεκεμβρίου και βλέπουμε, ενώ σε ό,τι αφορά σχολεία, εστίαση, λιανεμπόριο οι ειδικοί έχουν απόψεις που διίστανται.

Ο πρωθυπουργός θα λάβει αύριο Παρασκευή την τελική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και των επιδημιολόγων, στους οποίους υπάρχει διχογνωμία για το πώς πρέπει να επανέλθει σιγά σιγά η κανονικότητα κι από πού θα ξεκινήσει η επιστροφή αυτή. Παρ’ όλα αυτά, θα υπάρξει μία τελική εισήγηση που θα διαβιβαστεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα βγει κατά πλειοψηφία.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ειδικοί και κυβέρνηση σταθμίζουν τα δεδομένα μέρα με τη μέρα. Θέλει λοιπόν η κυβέρνηση να δει πώς θα κινηθούν οι επόμενες μέρες, που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα:

  • στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα μαγαζιά με τα εποχιακά είδη για να κινηθεί η αγορά για τα Χριστούγεννα
  • Στις 14 Δεκεμβρίου σηκώνει ρολά το λιανεμπόριο
  • Μεγάλο αγκάθι αποτελεί η εστίαση, καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία στην επιτροπή για το άνοιγμά της
  • Δεύτερο θέμα για το αν και πότε θα ανοίξουν δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Τα Λύκεια και τα Γυμνάσια θεωρείται δεδομένο ότι θα ανοίξουν τη νέα χρονιά
  • Δεν ανοίγουν ενόψει Χριστουγέννων κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές, μπαρ
  • Θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, ενώ θα παραμείνει ο περιορισμός των συναθροίσεων έως 9 ατόμων.

Επιπλέον, θα πρέπει όλοι να ξεχάσουμε ρεβεγιόν σε ξενοδοχεία και μαγαζιά, όπως μέχρι πρότινος ενώ το μεγάλο ζητούμενο παραμένει τι θα γίνει με τις νυχτερινές μετακινήσεις τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς όσο και ανήμερα.

Oι Αρχές, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο των πάρτι σε σπίτια, εξετάζουν την εφαρμογή μετακινήσεων με SMS ειδικά για εκείνες τις ημέρες, μέχρι και απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το βράδυ έως τις πρώτες πρωινές ώρες.