ΣΥΡΙΖΑ: Τα Χριστούγεννα του 2018 δόθηκαν 750 εκατ. ευρώ – Η ΝΔ μοιράζει ψίχουλα 55 εκατ. ευρώ

Εν μέσω σκληρών μνημονίων τα Χριστούγεννα του 2018 δόθηκαν 750 εκατομμύρια. Η Νέα Δημοκρατία μετά βίας θα μοιράσει φέτος τα ψίχουλα των 55 εκατομμυρίων.

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, παρουσιάζοντας δύο τροπολογίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του.

Όπως τονίζεται:

  • Το Κράτος να αναλάβει να πάρουν όλο το Δώρο Χριστουγέννων οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που η λειτουργία τους ανεστάλη.
  • Άμεση καταβολή Επιδόματος έκτακτης ανάγκης σε άνεργους, επιδοτούμενους ή μη, επισφαλώς εργαζόμενους (με μπλοκάκι, εργόσημο, εποχικός), αγρότες, ΑμεΑ, εργαζόμενους στον πολιτισμό, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, τα εισοδήματα του οποίων επλήγησαν από την πανδημία.

Το πλήρες κείμενο των τροπολογιών έχει ως εξής:

Θέμα: «Καταβολή του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το κράτος»

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Την περίοδο της πανδημίας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν υποστεί δραστική μείωση των εισοδημάτων τους. Τα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση (αναστολές συμβάσεων εργασίας και πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) οδηγούν σε φτωχοποίηση τις οικογένειες των εργαζομένων και είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη καταγράφεται μείωση του μέσου μισθού τουλάχιστον κατά 10%. Μόνο στο Β’ Τρίμηνο του έτους τα νοικοκυριά έχασαν εισόδημα 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας και την κατακρήμνιση του τζίρου τους, έχουν ραγδαία αύξηση της αδυναμίας καταβολής υποχρεώσεων και μία στις τρεις δηλώνουν ότι κινδυνεύουν να κλείσουν το επόμενο διάστημα. Προφανώς, υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχουν τη δυνατότητα καταβολής του δώρου Χριστουγέννων ή και τμήματος αυτού.

Με δεδομένη την αδυναμία των πληττόμενων επιχειρήσεων για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, αλλά και την άμεση, ζωτικής σημασίας, ανάγκη των εργαζομένων για ενίσχυση του εισοδήματός τους, το κράτος οφείλει να αναλάβει την πλήρη κάλυψη του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων, με βάση τον ονομαστικό τους μισθό.

Η καταβολή ολόκληρου του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος, χωρίς καμία μείωση για τους εργαζόμενους, είναι μία αναγκαία τόνωση του εισοδήματός τους αλλά και της καταναλωτικής τους δυνατότητας ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Ταυτόχρονα, είναι μία άμεση στήριξη των ίδιων των πληττόμενων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να είναι συνεπείς σε αυτή τους την υποχρέωση, τη δεδομένη πολύ δύσκολη στιγμή για την πραγματική οικονομία.

Οι δημοσιονομικές δυνατότητες για τη συγκεκριμένη κρατική παρέμβαση υπάρχουν και η υλοποίησή της κρίνεται επιβεβλημένη.

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Προστίθεται νέο άρθρο που έχει ως εξής:

Άρθρο…

« 1. Για το έτος 2020, το κράτος αναλαμβάνει την πλήρη κάλυψη του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι έχουν απασχοληθεί σε επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και σε επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

2. Το κράτος αναλαμβάνει την πλήρη κάλυψη του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων των εργαζομένων που έχουν ενταχθεί στο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, σύμφωνα με το άρθρο 31 του ν.4690/2020, όπως ισχύει, στο ύψος του μισθού που προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας τους.

3. To επίδομα εορτών Χριστουγέννων από το κράτος καταβάλλεται μέχρι την 21 η Δεκεμβρίου 2020.»

Θέμα : Καταβολή Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης εντός του Δεκεμβρίου 2020

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Κατά την περίοδο της πανδημίας, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είδαν δραματική μείωση των εισοδημάτων τους και αύξηση των αναγκών τους, λόγω της ανάγκης προστασίας από τον κορωνοϊό.

Δεν πρόκειται για νοικοκυριά τα οποία ήταν στα όρια της φτώχειας, πόσο μάλλον της ακραίας, αλλά για εκείνα που τα εισοδήματα των μελών τους τούς εξασφάλιζαν προ πανδημίας ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης.

Πρόκειται για νοικοκυριά που έστω και ένα μέλος τους είναι: άνεργος, επιδοτούμενος ή μη, επισφαλώς εργαζόμενος (με μπλοκάκι, εργόσημο, εποχικός), αγρότης, ΑμεΑ, εργαζόμενος στον πολιτισμό, ελεύθερος επαγγελματίας και αυτοαπασχολούμενος και δεν έλαβαν μέχρι στιγμής καμία ουσιαστική ενίσχυση από το κράτος ικανή να ανακόψει τη ραγδαία φτωχοποίησή τους.

Επομένως, η τόνωση των νοικοκυριών που πλήττονται από την πανδημία, είναι απολύτως αναγκαία και αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης στο πλαίσιο των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας για την οικονομία και την κοινωνία.

Την περίοδο των εορτών αναδεικνύεται με δραματικό τρόπο αυτή η ένδεια των νοικοκυριών και η αδυναμία κατανάλωσης η οποία θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών, μικρομεσαίων κυρίως, επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να βαθαίνει περαιτέρω η κρίση και η ύφεση, απομακρύνοντας τις πιθανότητες ανάκαμψης.

Είναι επομένως απαραίτητο να χορηγηθεί άμεσα ενίσχυση στα πληττόμενα νοικοκυριά με το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, προκειμένου να δοθεί ανάσα στα κοινωνία και την οικονομία.

Το δημοσιονομικό περιθώριο για μια τέτοια ενίσχυση υπάρχει, δεδομένων των ταμειακών αποθεμάτων της χώρας, αλλά και των ευρωπαϊκών πόρων που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Προστίθεται νέο άρθρο που έχει ως εξής :

Άρθρο…

« 1. Εντός του Δεκεμβρίου 2020 και πάντως όχι πέραν της 21.12.2020, το κράτος καταβάλλει ενίσχυση υπό τη μορφή εισοδήματος έκτακτης ανάγκης σε νοικοκυριά τα οποία περιλαμβάνουν έστω και ένα μέλος από τις παρακάτω κατηγορίες : άνεργος, επιδοτούμενος ή μη, επισφαλώς εργαζόμενος (με μπλοκάκι, εργόσημο, εποχικός), αγρότης, ΑμεΑ, εργαζόμενος στον πολιτισμό, ελεύθερος επαγγελματίας και αυτοαπασχολούμενος, τα εισοδήματα του οποίου επλήγησαν από την πανδημία.

2. Για την καταβολή του εισοδήματος έκτακτης ανάγκης δεν λαμβάνονται υπόψη τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα του νοικοκυριού του προηγουμένου της πανδημίας έτους.

3. Το ποσό της ενίσχυσης είναι 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.

4. Από την ενίσχυση εξαιρούνται τα μέλη του νοικοκυριού των οποίων το εισόδημα δεν επλήγη από την πανδημία.

5. Τα πάσης φύσεως επιδόματα που δεν αποτελούν εισόδημα και είναι αφορολόγητα, δεν συνιστούν λόγο αποκλεισμού του μέλους του νοικοκυριού από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης».