Site icon Αρχείο anagnostis.org

Άργος: Πώς θα βγει υδρογόνο από σκουπίδια και τί είναι η τεχνολογία Plasma Gasification

Plasma Gasification system

Να εξαφανίσει το βουνό από τα σκουπίδια στο Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων στα Γκριμάρια της Νέας Κίου αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Άργους Μυκηνών, παράγοντας παράλληλα καθαρό υδρογόνο, όπως αποκάλυψε ο έντυπος ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, που κυκλοφορεί στα περίπτερα και στους συνδρομητές, αυτή τη βδομάδα.

Πώς θα εξαφανιστούν όμως τα σκουπίδια και πώς θα παραχθεί υδρογόνο από αυτά; Ο δήμαρχος Δημήτρης Καμπόσος αναφέρθηκε στη δημιουργία μονάδας παραγωγής Υδρογόνου, η οποία θα στηρίζεται στην τεχνολογία αιχμής “Plasma Gasification”,  αναφερόμενος στην εκμετάλλευση των θαμμένων και συσσωρευμένων δημοτικών στερεών αποβλήτων, χρησιμοποιώντας τα ως πρώτη ύλη για την παραγωγή Υδρογόνου, με μηδενική υπολειμματικότητα.

Ερευνήσαμε στο διαδίκτυο αναζητώντας πώς μπορούν να εξαφανιστούν τα σκουπίδια και να παραχθεί παράλληλα καύσιμο. Σχετικές πληροφορίες, για την άγνωστη σε πολλούς μέθοδο, βρήκαμε στην wikipedia, ενώ ανακαλύψαμε ότι εγκαταστάσεις τόξου πλάσματος διάθεσης απορριμμάτων λειτουργούν σε δημοτική κλίμακα στην Ιαπωνία και την Κίνα από το 2002, αλλά γίνονται προσπάθειες από εταιρείες να επεκταθεί και στον Καναδά.

 

Σημαντικές πληροφορίες βρήκαμε και σε ιστολόγιο του ΙΕΚ Ευόσμου Θεσσαλονίκης, που αναφέρεται σε μια πρωτοπόρο τεχνική με εξαέρωση σε πλάσμα (plasma gasification) που υπόσχεται όχι μόνον σχεδόν μηδενικά κατάλοιπα, αλλά και παραγωγή καθαρής ενέργειας από τα σκουπίδια με τελικό αποδέκτη την ίδια την κοινότητα που τα παράγει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται δηλώσεις του κου Ανδρέα Τσαγγάρη, διευθυντή εταιρείας (Plasco) που είναι έτοιμη να ξεκινήσει στον Καναδά για να παράγει ενέργεια και εμπορικά προϊόντα χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον, όλα τα στερεά μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια μπαίνουν σε ένα θάλαμο όπου δημιουργείται μεταξύ δύο ηλεκτροδίων βολταϊκό τόξο και αναπτύσσεται θερμοκρασία 500 βαθμών Κελσίου.

Στις θερμοκρασίες αυτές και σε απουσία σχεδόν οξυγόνου τα σκουπίδια μετατρέπονται απευθείας σ’ ένα αέριο που αποτελείται βασικά από μονοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο και λέγεται syngas (synthetic gas). Το syngas περνά ξανά από βολταϊκό τόξο σε θερμοκρασίες 5 – 10.000 βαθμών κελσίου και ιονίζεται προς πλάσμα που είναι γνωστό ως η 4η κατάσταση της ύλης. Το πλάσμα προκύπτει με την θέρμανση της προηγούμενης κατάστασης ύλης δηλαδή του αερίου, όπως ακριβώς τα στερεά με την θέρμανσή τους μεταπίπτουν σε υγρά, και τα υγρά σε αέρια. Το πλάσμα τελικά διοχετεύεται σε κοινές ηλεκτρογεννήτριες και παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.

Το στερεό υπόλειμμα από την διαχείριση των σκουπιδιών λειώνεται και υαλοποιείται ώστε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή ασφάλτου και τσιμέντου, αλλά και κοσμημάτων!

Τελικά, το μόνα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα είναι 1.3 kg βαρέων μετάλλων ανά τόνο σκουπιδιών, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 2% της αρχικής τους μάζας, γι΄ αυτό και η φιλοσοφία της εταιρείας είναι η “εξαφάνιση των σκουπιδιών”.

Ο Alister McLean, διευθυντής του ενεργειακού προγράμματος της εταιρείας λέει ότι η μέθοδος plasma gasification δίνει την υψηλότερη απόδοση ενέργειας ανά τόνο σκουπιδιών, εξασφαλίζοντας ρεύμα και θέρμανση για τα σπίτια, την αυτονομία της μονάδας, αλλά και ραφιναρισμένο υδρογόνο καύσιμο για τα αυτοκίνητα.

Exit mobile version