ΚοινωνίαΑρχείο

Lockdown: Ορατή πλέον και η νέα παράταση

Ορατή είναι πλέον η νέα παράταση του lockdown καθώς ανησυχία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, δεδομένου ότι οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ καθημερινά δοκιμάζονται οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο πρωθυπουργός αύριο Δευτέρα 30/11 θα έχει συνεχείς συσκέψεις με τους ειδικούς στις οποίες θα τεθούν επί τάπητος τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το χρόνο και τον τρόπο άρσης του lockdown, που όπως όλα δείχνουν θα παταραθεί επιπλέον για μια εβδομάδα ακόμα μετά τις 7 Δεκεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται να διατηρηθεί και μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες του τις δημόσιες του τοποθετήσεις αποφεύγει να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για την άρση των περιορισμών, αφού όπως έχει τονίσει οι επόμενες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του αποκάλυψε πως η κυβέρνηση υπολογίζει να ανοίξει την αγορά πριν τις γιορτές. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας.

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά. Προϋπόθεση, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, είναι να πέφτουν τα κρούσματα. Οι κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου. «Όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως «ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός».