ΚοινωνίαΑρχείο

Τι φοβούνται οι γιατροί από τις «φαβέλες» των εργατών γης στην Αργολίδα

Τις προτάσεις του για την λήψη μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας από τους εποχικούς εργάτες γης στην Αργολίδα έδωσε στην δημοσιότητα ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας, και αυτό λίγες ώρες πριν γίνει γνωστό το νέο κρούσμα σε Πακιστανό εργαζόμενο στα Σταθαίικα του Δήμου Άργους – Μυκηνών.

Στο κείμενο των προτάσεων αναφέρονται τα εξής:

«Εδώ και μερικές εβδομάδες και με διάρκεια έως τον Μάρτιο έχει αρχίσει η συγκομιδή εσπεριδοειδών και ελαιοκάρπων στην Αργολίδα. Η συγκομιδή πραγματοποιείται από εποχικούς εργάτες γης που στην συντριπτική πλειοψηφία τους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής αλλά μετανάστες που προέρχονται από μη ελεγχόμενες δομές. Διαβιώνουν σε άθλιες υγειονομικές συνθήκες συνωστισμένοι σε ομάδες 30-40 ατόμων στην καλύτερη περίπτωση σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και αποθήκες και φυσικά χωρίς θέρμανση.

Υπολογίζεται πως απαραίτητη, για την συγκομιδή, θεωρείται η ύπαρξη τουλάχιστον εκατό συνεργείων των 20-25 ατόμων το καθένα, δηλαδή μιλάμε για έναν πληθυσμό 2000-2500 ατόμων.

Φυσικά για την εύρυθμη συγκομιδή και την ζωτική οικονομική λειτουργία του νομού κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία η ύπαρξη των παραπάνω εποχικών εργατών γης!

Είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι ο παραπάνω πληθυσμός θα αποτελέσει υγειονομική βόμβα και διασπορά της πανδημίας από τον COVID-19 ,εάν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, ειδικά σε ένα νομό με χαμηλή διασπορά της πανδημίας έως σήμερα και βέβαια με ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες υγείας του νομού μας.

Για τους παραπάνω λόγους και ακολουθώντας την Ιπποκράτεια ρήση «το προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν» προτείνουμε τα παρακάτω μέτρα, υπηρετώντας το θεσμικό ρόλο του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας ως Θεματοφύλακα της Δημόσιας Υγείας.

  1. Καταχώρηση των εργατών γης σε ένα μητρώο, έτσι ώστε να είναι εφικτός ανά πάσα στιγμή ο υγειονομικός τους έλεγχος .
  2. Απαγόρευση των μετακινήσεων τους από νομό σε νομό, παρά μόνο σε όμορους νομούς για την συγκομιδή ελαιοκάρπων ή εσπεριδοειδών, όπως άλλωστε ισχύει για τους πολίτες της χώρας.
  3. Διενέργεια, κάθε εβδομάδα, rapid tests αντιγόνων σε όλους τους εργάτες γης (2500 τεστ) με ρυθμό ενδεχομένως 350 tests την ημέρα σε προκαθορισμένο χώρο και σημείωση στο μητρώο που να πιστοποιεί ότι υποβλήθηκαν σε έλεγχο. Υπό την προϋπόθεση να τηρηθούν οι παραπάνω προτάσεις νομίζουμε ότι είναι αρκετό ο εβδομαδιαίος έλεγχος να διαρκέσει έξι εβδομάδες και κατόπιν, όπου και όποτε κρίνεται αναγκαίο. Το κόστος και ο έλεγχος προτείνεται να καλυφθεί από τον ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζουμε ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας έχει συμβουλευτικό ρόλο και όχι επιχειρησιακό.

Χρέος μας είναι να προστατεύσουμε την Δημόσια Υγεία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας στον νομό Αργολίδας, την Υγεία των πολιτών μας, αλλά βεβαίως και την Υγεία των συνανθρώπων μας εργατών γης. Επίσης ως πολίτες χρέος μας είναι να προτείνουμε λύσεις για την εύρυθμη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας που αποτελούν ζωτικό οικονομικό πνεύμονα του νομού Αργολίδας, αλλά και της χώρας!

Με την ελπίδα ότι το δεύτερο κύμα πανδημίας θα τελειώσει με τις λιγότερες επιπτώσεις για όλη τη χώρα ευχόμαστε καλή δύναμη και υγεία».