Από την Αργολίδα ξεκίνησε η εξάρθρωση του κυκλώματος ναρκωτικών με έδρα σχολείο στη Γκράβα

Μία πληροφορία για διακίνηση ναρκωτικών από νεαρό που μένει στο Λυγουριό οδήγησε τους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών στην εξάρθρωση του κυκλώματος κάνναβης με «έδρα» σχολείο στη Γκράβα στο Γαλάτσι. Στην Αργολίδα ξεκίνησαν να παρακολουθούν το εν λόγω άτομο και μέσω αυτού έφθασαν στα ίχνη του εγκληματικού δικτύου.

Σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου οι 7 από τους κατηγορουμένους πέρασαν το κατώφλι του Ανακριτή και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο Τρίτη. Την ίδια ημέρα θα απολογηθούν και οι υπόλοιποι 7 της εγκληματικής οργάνωσης.

Τι αποκάλυψε ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ.

Στην αστυνομική επιχείρηση που έγινε συνελήφθησαν 14 μέλη του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και τα δύο αρχηγικά, ενώ αναζητούνται τουλάχιστον 8 συνεργοί τους.

Η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε συνολικά 64 άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών για ισάριθμα τηλέφωνα, ενώ οι χιλιάδες επικοινωνίες αποθηκεύτηκαν σε συνολικά 151 DVD που διαβιβάστηκαν στη Δικαιοσύνη από την ΕΛ.ΑΣ.

Ο «κοριός» αποκάλυψε τις κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν στις επικοινωνίες τους. Όταν έλεγαν «ψωμί» εννοούσαν την κάνναβη, όταν έλεγαν «μαντάμ» εννοούσαν τα δισκία MDMA, όταν έλεγαν «βερμούδα» εννοούσαν μισό κιλό κάνναβη και όταν έλεγαν «κορίτσι» εννοούσαν την κοκαΐνη.

Ο αρχηγός της ομάδας ήταν ένας Αιγύπτιος με το προσωνύμιο «Μάρκος» και ο «υπαρχηγός» ένας υπήκοος Αλβανίας με το προσωνύμιο «Bompa».

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης και την ταυτοποίηση των εμπλεκόμενων χρησιμοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές πράξεις, σχηματίστηκε το προφίλ ( crime profile ) του καθενός, ενώ προέκυψαν οι μεταξύ τους διασυνδέσεις, η ιεραρχία, οι διακριτοί τους ρόλοι.

Όπως προέκυψε το εγκληματικό δίκτυο ήταν δομημένο και λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων. Ο αρχηγός της πρώτης υποομάδας είχε άμεση συνεργασία με τον αρχηγό της δεύτερης, ο οποίος του προμήθευε ναρκωτικές ουσίες, προερχόμενες είτε από την περιοχή των Εξαρχείων είτε από την Αλβανία.

Η πρώτη υποομάδα (8μελής), χρησιμοποιώντας ως «βάση» σχολικό συγκρότημα στο Γαλάτσι, διακινούσε ναρκωτικά στην ευρύτερη περιοχή και στο κέντρο της Αθήνας. Η δεύτερη υποομάδα (6μελής), χρησιμοποιώντας ως «βάση» το Άλσος Φιλαδέλφειας, διακινούσε ναρκωτικά στην ευρύτερη περιοχή και στο κέντρο της Αθήνας.

Στο πλαίσιο της έρευνας ταυτοποιήθηκαν τουλάχιστον 850 συναλλαγές ναρκωτικών ουσιών, πολλές από τις οποίες εντός του ως άνω σχολικού συγκροτήματος.

Επιπλέον τα μέλη του εγκληματικού δικτύου:

 • πραγματοποιούσαν ελέγχους ποιότητας πριν αγοράσουν τα ναρκωτικά, για να αποφύγουν ενδεχόμενη δυσαρέσκεια των «πελατών» τους,
 • αποθήκευαν προσωρινά τα ναρκωτικά σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα και πλατείες, ώστε να δυσχεραίνεται η οποιαδήποτε συσχέτιση των μελών της οργάνωσης με την κατοχή τους,
 • πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διακίνηση των ναρκωτικών, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης,
 • στις μεταξύ τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και εκφράσεις, ενώ
 • τα κέρδη που αποκόμιζαν, μεταφέρονταν είτε με τη φυσική παρουσία τους είτε μέσω καταστημάτων ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων.

Τι βρήκαν οι αστυνομικοί – 309.000€ παράνομο όφελος

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, με τη συνδρομή αστυνομικών Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), στις οικίες των μελών της οργάνωσης, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • περισσότερα από 10 κιλά κάνναβη,
 • 172 γραμμάρια κοκαΐνη,
 • 7 ζυγαριές ακριβείας,
 • περίστροφο και πιστόλι κρότου,
 • 39.060 ευρώ,
 • 5 οχήματα, 6 μοτοσικλέτες και 36 κινητά τηλέφωνα.

Το παράνομο οικονομικό όφελος του εγκληματικού δικτύου ανέρχεται σε τουλάχιστον 309.000 ευρώ, ενώ μεγάλο μέρος των μελών της οργάνωσης, έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για υποθέσεις ναρκωτικών και έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης και κάθειρξης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.