ΚοινωνίαΑρχείο

Θύελλα αντιδράσεων από έκπληκτους φορείς στη Νότια Κυνουρία. Τι συνέβη

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κυνουρίας σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Βασκίνα, χωρίς την απαιτούμενη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και κατοίκους.

Ο Αναρριχητικός – Ορειβατικός Σύλλογος Λεωνιδίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Λεωνιδίου «Νέα Εποχή», η Ένωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Καταλυμάτων Δήμου Νότιας Κυνουρίας, ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Απανταχού Πουλιθριωτών «Η Πολίχνη», ο Σύλλογος Πεζοπόρων Τυρού «Οι Τσάκωνες Περιπατητές», ο Σύλλογος «Η Τσακωνοπαρέα» και ιδιοκτήτες καλλιεργειών από την περιοχή της εγκατάστασης, συνυπογράφουν επιστολή προς το δημοτικό συμβούλιο και προς το δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπο Λυσίκατο, με σημερινή ημερομηνία, ζητώντας να συγκληθεί εκ νέου δημοτικό συμβούλιο με πλήρη απαρτία, καταγγέλωντας πως δεν ζητήθηκε η γνώμη των τοπικών φορέων για την έγκριση της μελέτης.

Να σημειωθεί πως το ίδιο συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά ως προς την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Κοσμά, στην ίδια πάνω κάτω περιοχή. Αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε αρνητικά, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσες της τοπικής κοινωνίας.

Επιστολή διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Δ.Κ. Λεωνιδίου

 

Η Επιστολή των φορέων:

Την Παρασκευή 13/11/2020, κλήθηκε ο Δήμος να πάρει απόφαση σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΣΠΗΕ) ΙΣΧΥΟΣ 22 MW ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ», ΔΗΜΟΥ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ, Π.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ».

Το Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), έναντι 8 ψήφων (8 υπέρ – 7 κατά – 2 παρόντες και 4 απόντες) πήρε θετική απόφαση / έδωσε θετική γνωμοδότηση ως προς την εγκατάσταση του εν λόγω έργου.

Το έργο αφορά την εγκατάσταση 11 ανεμογεννητριών, συνολικού ύψους 162μ (πυλώνας και πτερύγιο) και συνολικής ισχύος 22 ΜW, ακριβώς πάνω και αριστερά από τον κοκκινόβραχο του Λεωνιδίου, ενός τόπου ιστορικού και παραδοσιακού και μόλις 1800μ από τον οικισμό της Βασκίνας. Για την υλοποίηση και τη λειτουργία του έργου απαιτείται μια σειρά από συνοδά έργα, όπως:

  • Διάνοιξη νέων δρόμων πρόσβασης συνολικού μήκους ~5km
  • Κατασκευή πλατειών στη βάση κάθε ανεμογεννήτριας
  • Κατασκευή εσωτερικού δικτύου μέσης τάσης για τη διασύνδεση των ανεμογεννητριών, μήκους περίπου 4.832,96 μ.
  • Κατασκευή εξωτερικού δικτύου μέσης τάσης για τη διασύνδεση του αιολικού σταθμού με τον Υ/Σ, μήκους περίπου 3.373,45 μ.
  • Κατασκευή οικίσκου ελέγχου επιφάνειας περίπου 80 m2

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έκπληξη των φορέων της περιοχής καθώς, προ ολίγων ημερών, αφενός το ΔΣ είχε ψηφίσει αρνητικά ως προς την εγκατάσταση Α/Γ στον Κοσμά, και αφετέρου, σε συνάντηση που είχε εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου και του Αναρριχητικού και Ορειβατικού Συλλόγου Λεωνιδίου με το Δήμαρχο στο γραφείο του, είχε δεσμευθεί ότι θα προστατέψει την περιοχή από τα αιολικά, μετά την ανησυχία που του εκφράσαμε για τις αρνητικές επιπτώσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην οικονομία και τον τουρισμό της περιοχής, που σχετίζεται άμεσα με αυτό.

  • Τι άλλαξε σε λίγες μέρες και το ΔΣ αποφάσισε θετικά;
  • Πώς γίνεται σε όλη την Ελλάδα και δη στις τουριστικές περιοχές, οι κάτοικοι, οι φορείς και οι Δήμοι να κινούνται ενάντια σε αυτού του είδους τις εγκαταστάσεις και στον τόπο μας, το ίδιο το ΔΣ, να τους στρώνει το κόκκινο χαλί;

Ήδη 27 Δήμοι (συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Μονεμβασίας και του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος) έχουν συστήσει μέτωπο κατά των αιολικών, όχι γιατί είναι αντίθετοι με τις ΑΠΕ, αλλά για τη διαδικασία με την οποία χωροθετούνται, αδειοδοτούνται, κτλ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ειδικά ιστορικά, πολιτισμικά και αισθητικά χαρακτηριστικά των τοπίων των δήμων τους, τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών τους και το ισοζύγιο μεταξύ μικρού ενεργειακού οφέλους και μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής.

Πώς γίνεται να παίρνεται μια τέτοια απόφαση που αλλοιώνει αισθητικά το τοπίο, την ζωή, των πολιτών, την οικονομία χωρίς διάλογο με τους φορείς και τους συλλόγους του τόπου;

Γιατί δεν έγινε σεβαστή η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Λεωνιδίου που γνωμοδότησε αρνητικά;

Γιατί ρισκάρετε το μέλλον του ήδη πετυχημένου τουριστικού προϊόντος του τόπου που είναι ο εναλλακτικός τουρισμός;

Τα οφέλη του τουρισμού στην περιοχή εκτιμώνται πάνω από 2.500.000 ευρώ ετησίως (σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα, Airbnb, εστίαση, αναψυχή, καταστήματα λιανικής κλπ). Για ποιο λόγο τα θέτετε σε κίνδυνο;

Στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη Γαλλία, ο αντίστοιχος Οργανισμός Τουρισμού προωθεί περιοχές για διακοπές ΧΩΡΙΣ αιολικά πάρκα!

Ποιος κερδίζει εν τέλει από αυτό το έργο (πέρα από την εταιρία) και ποιο το πραγματικό όφελος των πολιτών;

Η απόφαση πάρθηκε με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν ιδιοκτησίες εκεί. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ παραγωγής βιολογικών προϊόντων ΜΕΣΑ στην περιοχή που δεσμεύει η εταιρία;

Επίσης, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου είναι ανακριβής ως προς την οπτική όχληση από το Λεωνίδιο. Μελετάται από ένα σημείο αναφοράς στο κέντρο (Πλατεία Μερικάκη) και όχι από διάφορες οπτικές γωνίες του οικισμού. Το πάρκο ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ (σελ 165), απλά όχι από τον κεντρικό άξονα.

Σε πολλούς μπορεί όλα αυτά να ακούγονται ακραία, αλλά σ’ αυτά τα θέματα αργεί να έρθει η δικαίωση. Αν πχ πριν μερικά χρόνια είχαν αφήσει να γίνει η μονάδα του ιχθυοτροφείου στον κόλπο του Αϊ Γιώργη (Πούλιθρα), θα είχαμε τον ίδιο τουρισμό, την ίδια ποιότητα παραλιών, κτλ; Όχι! Επομένως σωστά πάρθηκε τότε η απόφαση να μεταφερθούν στην τωρινή τους θέση, όπου η όχληση είναι μικρή ή μηδενική.

Τονίζουμε ότι δεν είμαστε αρνητικοί στις ΑΠΕ (σε όλες της μορφές της), αλλά για έργα τέτοιας κλίμακας, ο χωροθετικός σχεδιασμός, είναι απαραίτητος!

Ωραίος ο εναλλακτικός τουρισμός που τόσο προωθείται ως προοπτική αλλά απαιτεί την υπεράσπισή του από τις βιομηχανίες που επιβουλεύονται τον τόπο. Όλοι αυτοί οι τουρίστες που έχουμε, δεν έρχονται για την ξέφρενη διασκέδαση. Έρχονται για να απολαύσουν το ήρεμο και ήπιο τοπίο το οποίο υπογράψατε να καταστρέψετε.

Με τους τουρίστες που ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως αν μπουν ανεμογεννήτριες ο τουρισμός θα μειωθεί δραματικά.

Γνωρίζετε ότι οι ξένοι κάτοικοι, που επένδυσαν στην αγορά γης και έφτιαξαν σπίτια στη περιοχή έχουν εκφράσει τους έντονους προβληματισμούς τους σχετικά με τις ανεμογεννήτριες και κάποιοι από αυτούς έχουν δηλώσει ότι στην περίπτωση εγκατάστασής τους θα τα πουλήσουν όλα και θα φύγουν;

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν για πόσο μεγάλη μείωση της αξίας της γης μιλάμε;

Μπορεί η Δημοκρατία να είναι το καλύτερο πολίτευμα αλλά προϋποθέτει οι εκλεγμένοι να λογοδοτούν για τις πράξεις τους στους ψηφοφόρους τους, να παίρνουν το βάρος της ευθύνης και κυρίως να λαμβάνουν και να στηρίζουν με κάθε μέσο αποφάσεις για το συμφέρον των πολιτών που εκπροσωπούν. Αντιθέτως κανείς από τους τοπικούς συλλόγους, φορείς, πολίτες δεν ερωτήθηκε ή ενημερώθηκε για το συγκεκριμένο θέμα, παρά το ότι κάτι τέτοιο προβλεπόταν από το με αρ. πρωτ. 253009/61324/23-10-2020 έγγραφο του Περιφερειακού Συμβουλίου!

Δεδομένων των παραπάνω και επειδή:

  • Θεωρούμε πως πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν θετικά, μη γνωρίζοντας το μέγεθος των αρνητικών επιπτώσεων (τουρισμός, τοπική οικονομία κλπ), καθώς και το ότι υπάρχουν ιδιοκτησίες μέσα στην περιοχή που δεσμεύεται για την εγκατάσταση.
  • Το αποτέλεσμα υπέρ της εγκατάστασης ήταν θετικό οριακά 8 υπέρ – 7 κατά, απουσίαζαν 4 σύμβουλοι ενώ 2 απείχαν από τη διαδικασία θεωρώντας ότι θα έπρεπε να ζητηθεί η γνώμη των πολιτών και των φορέων
  • Δε ζητήθηκε ποτέ η γνώμη των φορέων (Εμπορικών Συλλόγων του Δήμου, Συλλόγων Ξενοδόχων και ενοικιαζόμενων δωματίων κλπ) για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, ούτε καν των κατοίκων της Βασκίνας!

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να επαναφέρει το θέμα σε επόμενο Δ.Σ., λαμβάνοντας υπ’ όψη τη γνώμη των πολιτών και των τοπικών φορέων και να ληφθεί απόφαση με πλήρη απαρτία των Δημοτικών Συμβούλων.

Ο τόπος μας, εκτός από ένα όμορφο μέρος να επισκεφθείς, είναι και ένα υπέροχο μέρος για να ζεις.

Ας τον προστατεύσουμε!»