ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Βαλτεσινίκο: Ένα εκατομμύριο ευρώ για την αποκατάσταση της ιστορικής Μονής Αγίου Νικολάου

Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π.) Πελοποννήσου εντάχθηκε η αποκατάσταση τμήματος της Μονής Αγίου Νικολάου, ή «Παλαιομονάστηρο», στο Βαλτεσινίκο.  Αναγνωρίζοντας το πολιτιστικό φορτίο της Μονής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενέταξε την Στερέωση και Αποκατάσταση της Μονής Αγίου Νικολάου και  την αναδιαμόρφωση της κλίμακας καθόδου, συνολικού προϋπολογισμού 1.028.800 ευρώ, στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου. Δικαιούχος του έργου είναι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Η Μονή Αγίου Νικολάου ή «Παλαιομονάστηρο» έχει ανακηρυχτεί επίσημο, αρχαίο μνημείο. Χτίστηκε περί το 1500-1550 και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και στην Ανάληψη του Κυρίου. Η αγιογράφηση της Μονής χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και ο φυσικά διαμορφωμένος τρούλος στον λαξευτό βράχο φέρει τον Παντοκράτορα με τους Ευαγγελιστές. Αποτέλεσε μάλιστα καταφύγιο την περίοδο της ελληνικής επανάστασης.  

Άγιος Νικόλαος Βαλτεσινίκου

Στην πράξη περιλαμβάνονται εργασίες αποκατάστασης που αφορούν κυρίως την αντιμετώπιση της έντονης υγρασίας, τη διαμόρφωση των δύο υφιστάμενων προσβάσεων στη μονή, καθώς και  οι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών και του ξυλόγλυπτου διακόσμου των δύο ασκηταριών.