Site icon Αρχείο anagnostis.org

Ξεμένει από ρευστό το Δημόσιο έρχονται εκπτώσεις στα μέτρα στήριξης

Πρόστιμο ευρώ καφέ χορευτικός σύλλογος

Οι εκπτώσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης στο θέμα των μέτρων στήριξης των πληττόμενων από την πανδημία του κορωνοϊού, φαίνεται ότι κρύβουν μια έλλειψη ρευστού στα ταμεία του δημοσίου. 

Στο πλαίσιο αυτό μειώνεται η ειδική αποζημίωση από τα 800 στα 534 ευρώ, αναβάλλεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο5, ξεχνάνε το κοινωνικό μέρισμα στους χαμηλοσυνταξιούχους και το μπόνους στους υγειονομικούς που υποσχέθηκαν κυβερνητικά στελέχη.

Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν αντέχει τη συνέχιση της στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, όπως γινόταν μέχρι τώρα, μια εξέλιξη που είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, για τη συνέχεια.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το πρωτογενές έλλειμμα, έχουν ξεφύγει από κάθε πρόβλεψη και οδηγούν σε αύξηση του κρατικού δανεισμού και άρα και του δημοσίου χρέους το οποίο έχει υπερβεί το 200% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, για το 2021, ο προϋπολογισμός αποκαλύπτει ότι θα «σπάσουν τον κουμπαρά» των διαθεσίμων και θα πάρουν ποσό άνω των 9 δισ. ευρώ, για να καλύψουν τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Σε όλα αυτά, αντηχεί απειλητικά η προειδοποίηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, σύμφωνα με την οποία, οι ενισχύσεις που δίδονται σήμερα, είναι μελλοντικοί φόροι.

Ενώ το β’ lockdown είναι σε εξέλιξη και έχει παραταθεί, μάλιστα, λόγω της επιμονής της πανδημίας, αν έρθει και τρίτο κύμα πανδημίας, τότε οι δυνατότητες υποστήριξης της οικονομίας θα είναι αμελητέες, όπως φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία.

Τα σημάδια ότι τα κρατικά ταμεία αντιμετωπίζουν προβλήματα και αδειάζουν σιγά-σιγά είναι τα ακόλουθα:

Exit mobile version