ΟικονομίαΑρχείο

Θηλιά στο λαιμό για τα καταλύματα χειμερινών προορισμών στην Πελοπόννησο

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται περίπου 2.000 καταλύματα, που ζουν με το χειμερινό εσωτερικό τουρισμό καθώς οι πληροφορίες που φθάνουν στους επαγγελματίες του κλάδου, είναι ότι η απαγόρευση στις μετακινήσεις από νομό σε νομό θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών. Αν τελικά επιβεβαιωθεί αυτό, οι χειμερινοί προορισμοί στην Πελοπόννησο βάζουν θηλιά στο λαιμό λόγω του δεύτερου lockdown.

Μέχρι σήμερα και με δεδομένη την κατάσταση που επικρατούσε το καλοκαίρι μέχρι και τα μισά του φθινοπώρου, αρκετός κόσμος είχε αναθαρρήσει και προέτρεξε να κάνει τις κρατήσεις του για τις γιορτές από πολύ νωρίς, με ιδιαίτερη προτίμηση στις αυτοτελείς κατοικίες που διατίθενται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως το Airbnb. Μαζικές ακυρώσεις φαίνεται πως θα δώσουν τη θέση τους στον αρχικό παροξυσμό.

Τίτλοι τέλους για τη χειμερινή σεζόν προτού αρχίσει

Πλέον το χειμερινό τουριστικό «πακέτο» βρίσκεται στον αέρα. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη ότι Ιανουάριος και Φεβρουάριος είναι σχεδόν νεκροί μήνες για τον τουρισμό, μπορεί να καταλήξει στο ασφαλές συμπέρασμα ότι χιλιάδες επιχειρήσεις θα βρεθούν σε πάρα πολύ δεινή θέση.

Το οξύμωρο είναι ότι παρότι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό έχουν απαγορευθεί, η λειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας δεν έχει ανασταλεί, σε αντίθεση με ότι συνέβη στο lockdown της άνοιξης. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των αναστολών φορολογικών υποχρεώσεων, παρότι έχουν σχεδόν μηδενικό τζίρο.

Την ίδια στιγμή τα μηνύματα από την Ευρώπη δεν είναι καθόλου αισιόδοξα, καθώς όλα τα σχέδια για μετακινήσεις, ταξίδια και διακοπές έχουν «παγώσει» μέχρι νεωτέρας.

Παράλληλα ολοκληρωτική καταστροφή έχουν υποστεί τα τουριστικά γραφεία που δουλεύουν αποκλειστικά με «κλειστές» αγορές όπως η Ρωσία.

Πότε βλέπουν φως στο τούνελ οι αεροπορικές

Τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις των αεροπορικών εταιριών για την εξέλιξη της κρίσης, συνηγορούν στο ότι ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι ακόμα πολύ μακρύς. Στο βασικό σενάριο, τα εμβόλια θα κάνουν τη διαφορά στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η ανάκαμψη της ζήτησης για αεροπορικές μετακινήσεις θα πάρει χρόνο.

Αφήνοντας πίσω το χειρότερο τρίμηνο για τις αερομεταφορές, όπου «κάηκε» ρευστότητα 50 δισ δολαρίων, οι νεώτερες προβλέψεις δείχνουν ότι θα «καούν» άλλα 75 δισ δολάρια από το δ’ τρίμηνο του 2020 ως τα μέσα του 2021, με πιθανότητα αναστροφής μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), οι απώλειες εσόδων φέτος θα φτάσουν στα 510 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Covid «έκλεψε» έναν αιώνα προόδου ως προς τη μείωση των αποστάσεων και τη σύνδεση όλων των σημείων του πλανήτη, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι από τις πάνω από 23.000 συνδέσεις μεταξύ πόλεων, ο αριθμός έπεσε σε λιγότερες από 7.000.

Να σημειωθεί ότι οι αερομεταφορές απασχολούν παγκοσμίως 87,7 εκατομμύρια εργαζόμενους, συνεισφέροντας με περίπου 3,5 τρισ δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ, δηλαδή το 4,1%!