ΟικονομίαΑρχείο

Ελαιόλαδο: Δεν λένε να ανέβουν με τίποτα οι τιμές με την Αργολίδα να βουτάει προς τα κάτω

Σε «τεχνητή κρίση» για να ανέβουν οι τιμές στο ελαιόλαδο που παραμένουν συγκρατημένες, προσανατολίζονται φορείς των αγροτών, τη στιγμή που στη Μεσσηνία οι ελαιοπαραγωγοί ήταν στο τρέξιμο για τις προθεσμίες της κορωνοενίσχυσης που εξέπνευσε χθες 2 Δεκεμβρίου.

Η τιμή για τους Μεσσήνιους παραγωγούς παραμένει κολλημένη στα 2,50 ευρώ για το εξαιρετικά παρθένο και στα 2,60 ευρώ για το ΠΟΠ Καλαμάτας, ενώ και οι πράξεις γίνονται με το σταγονόμετρο, με το lockdown να συμβάλλει σε αυτό.

Η συγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μεσσηνία όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, ενώ την ίδια στιγμή οι αγρότες έτρεχαν για να υποβάλουν εγκαίρως τις αιτήσεις τους για την ενίσχυση λόγω κορωνοϊού, ταλαιπωρούμενοι σε καθημερινές ουρές 50-60 ατόμων έξω από τις Ενώσεις, καθώς αρκετοί από αυτούς αντιμετώπισαν διαδικαστικά προβλήματα που απαιτούσαν εν μέρει και τη φυσική παρουσία των ελαιοπαραγωγών.

Πέφτουν οι τιμές στην Αργολίδα

Αν και οι πρώτες ποσότητες ξεκίνησαν από τα 3 ευρώ, η τιμή του ελαιολάδου στην Αργολίδα έχει πάρει την κατιούσα. Η τιμή αυτή την περίοδο στην Επίδαυρο είναι στα 2,40-2,50 ευρώ είναι ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έπεσε και στα 2,20 ευρώ.

Μείωση παρατηρείται και στην Ερμιονίδα, όπου μάλιστα ο ίδιος ο δήμαρχος ζήτησε από την κυβέρνηση να παρέμβει. Ξεκινώντας από τα 3,80 ευρώ από τα τέλη Σεπτεμβρίου, με 2,70 ευρώ/κιλό πραγματοποιήθηκε η τελευταία πώληση ελαιολάδου από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Θερμασία Δήμητρα. με προορισμό την Ιταλία. Παράλληλα ο συνεταιρισμός από την Ερμιονίδα βρίσκεται σε συζητήσεις για διάθεση ελαιολάδου στην αμερικανική αγορά με τιμή πώλησης πάνω από το μέσο όρο της ελληνικής αγοράς.

Η έλλειψη κινητικότητας στην αγορά οδηγεί τους αγρότες στο να αποταμιεύουν ελαιόλαδο, με την ελπίδα ότι θα ανέβουν οι τιμές στην πορεία.

Η ποιότητα του προϊόντος και οι αποδόσεις είναι πολύ καλές, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα έλλειψης εξειδικευμένων εργατών το οποίο αντιμετωπίζεται με οικογενειακή εργασία, όπου αυτό είναι δυνατό.