ΚοινωνίαΑρχείο

Κορωνοϊός: Ανακούφιση στα Ίρια για τα rapid test σε εργάτες γης

Κινητικότητα παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στα Ίρια του Δήμου Ναυπλιέων με αφορμή και την είδηση για το επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού σε εργάτη γης στα Σταθαίικα Άργους.

Σε αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής υπολογίζεται πάνω κάτω πως εργάζονται περί τους 250 αλλοδαπούς εργάτες γης. Από αυτούς υποβλήθηκαν σε rapid test οι 80 με τα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά, καθώς κανένας από αυτούς δεν βρέθηκε να είναι θετικός στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ιρίων Αδριανό Καλλιάνο.

Τα αρνητικά τεστ προκαλούν ανακούφιση για την ώρα στους παραγωγούς, που έχουν όμως άλλους λόγους για να προβληματίζονται, όπως η διάθεση των προϊόντων τους και οι τιμές πώλησης που στις περισσότερες των περιπτώσεων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Σε ότι αφορά το ελαιόλαδο οι τιμές στην Αργολίδα παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με τις αρχικές, καθώς από τα 3 έφθασαν μέχρι και τα 2,2 ευρώ. Αντίστοιχα για τα εσπεριδοειδή, υπάρχει δυσκολία πρόσβασης στις αγορές λόγω lockdown και λόγω ανταγωνισμού από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία που πουλάει φθηνότερα λόγω νομίσματος.

Σε αναμμένα κάρβουνα οι γιατροί

Για τους χιλιάδες εργάτες γης που εργάζονται στην Αργολίδα αυτή την περίοδο έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας, ο οποίος με έγγραφό του εδώ και μέρες έχει επισημάνει μεταξύ άλλων: «Εδώ και μερικές εβδομάδες και με διάρκεια έως τον Μάρτιο έχει αρχίσει η συγκομιδή εσπεριδοειδών και ελαιοκάρπων στην Αργολίδα. Η συγκομιδή πραγματοποιείται από εποχικούς εργάτες γης που στην συντριπτική πλειοψηφία τους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής αλλά μετανάστες που προέρχονται από μη ελεγχόμενες δομές. Διαβιώνουν σε άθλιες υγειονομικές συνθήκες συνωστισμένοι σε ομάδες 30 – 40 ατόμων στην καλύτερη περίπτωση σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και αποθήκες και φυσικά χωρίς θέρμανση.

Υπολογίζεται πως απαραίτητη, για την συγκομιδή, θεωρείται η ύπαρξη τουλάχιστον εκατό συνεργείων των 20 – 25 ατόμων το καθένα, δηλαδή μιλάμε για έναν πληθυσμό 2000 – 2500 ατόμων.

Φυσικά για την εύρυθμη συγκομιδή και την ζωτική οικονομική λειτουργία του νομού κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία η ύπαρξη των παραπάνω εποχικών εργατών γης!

Είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι ο παραπάνω πληθυσμός θα αποτελέσει υγειονομική βόμβα και διασπορά της πανδημίας από τον COVID-19 ,εάν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, ειδικά σε ένα νομό με χαμηλή διασπορά της πανδημίας έως σήμερα και βέβαια με ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες υγείας του νομού μας».

Πριν από λίγες μέρες οι υγειονομικές αρχές του νομού παρέλαβαν από την Περιφερειακή Ενότητας Αργολίδας 800 rapid tests τα οποία προμηθεύτηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου για να γίνουν στους εργάτες γης που απασχολούνται στην ευρύτερη περιοχή.