ΠολιτισμόςΑρχείο

Ανεκτίμητα πλάνα: Αθήνα – Γαστούνη με τραίνο το 1977

Το φιλμ του 1977 ανοίγει με την συνοδό του κινηματογραφιστή να κατευθύνεται προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Πελοποννήσου στην Αθήνα. Λήψεις από το υπέροχο κτήριο του σταθμού κατασκευής του 1889, σε σχέδια των Γάλλων μηχανικών Αλφρέντ Ροντέλ και αρχιμηχανικό Αντέλ Γκοτελάν. Στην πορεία προστέθηκαν οι τρεις τρούλοι (1912 με 1913) από τον Ερνέστο Τσίλλερ.

Στην πλατφόρμα η συνοδός του κινηματογραφιστή αναμένει τον συρμό για Γαστούνη. Η αμαξοστοιχία Ganz-Mavag σειράς ΑA.6461 σταματά στην αποβάθρα και οι επιβάτες επιβιβάζονται.

Ακολούθως ο κινηματογραφιστής μας δίνει πλάνα εν κινήσει από τα διυλιστήρια της Ελευσίνας, την Κακιά Σκάλα, το φυσικό τοπίο της περιοχής και τον ισθμό της Κορίνθου.

Το τραίνο αφού διασχίζει σχεδόν όλο το μετρικό δίκτυο της Πελοποννήσου, περνώντας φυσικά από Μυκήνες, Άργος, Μύλους, Τρίπολη, Καλαμάτα, Κυπαρισσία, φθάνει τελικά στην Ηλεία.

Το φιλμ που ανέβασε η Aylon Film Archives κλείνει με λήψεις από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Γαστούνης όπου ο κινηματογραφιστής και η συνοδός του αποβιβάζονται, και ο φακός γεμίζει από τα βαγόνια του τραίνου καθώς αφήνει τον σταθμό για τον επόμενο προορισμό του.