ΟικονομίαΑρχείο

Ελαιοπαραγωγοί σε απόγνωση: Απορούν στην Αργολίδα γιατί τους απέρριψαν την κορωνοενίσχυση

Κατά την διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής από τους δικαιούχους των αιτήσεων ενίσχυσης των πληττόμενων από την πανδημία ελαιοπαραγωγών, προέκυψε ένα σοβαρότατο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, χιλιάδες δικαιούχοι ελαιοπαραγωγοί ανά την επικράτεια έμειναν εκτός της ενίσχυσης διότι το ηλεκτρονικό σύστημα, προφανώς από λάθος, απέρριψε την αίτησή τους, παρόλο που αυτοί είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, έχοντας λάβει μάλιστα την αντίστοιχη βεβαίωση για την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη, επικυρωμένη από τους προϊστάμενους των ΚΕΠΠΥΕΛ, κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών.

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος σε επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη σχετικά με την απόρριψη αιτήσεων ενίσχυσης πληττόμενων από την πανδημία ελαιοπαραγωγών.

«Δεδομένου ότι η προθεσμία για την υποβολή των εν λόγω αιτήσεων έληξε στις 2 Δεκεμβρίου, παρακαλώ πολύ να ενεργήσετε άμεσα προκειμένου να θεραπεύσετε το πρόβλημα, δίνοντας παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, κάνοντας παράλληλα δεκτές όλες τις αιτήσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, οι οποίες απορρίφθηκαν από λάθος του ηλεκτρονικού συστήματος», ζητά ο Γ. Γεωργόπουλος από τον Μ. Βορίδη.

Για τα προβλήματα που ανέκυψαν με την υποβολή αιτήσεων για την προσωρινή στήριξη σε ελαιοπαραγωγούς της Αργολίδας, έχει υποβάλλει ερώτηση προς τον Μάκη Βορίδη και ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός.

Το πρόβλημα είχε να κάνει μεταξύ άλλων και στο ότι πολλοί κατά κύριο επάγγελμα αγρότες διαπίστωσαν ότι ενώ πληρούν τα κριτήρια ένταξης, απορρίπτονται βάσει της αιρεσιμότητας να είναι γραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών έως τις 31/8/2020. Οι αγρότες αυτοί βρέθηκαν μπροστά σε μια απρόοπτη εξέλιξη καθώς είχαν απενταχθεί από το Μητρώο χωρίς να το έχουν διαπιστώσει, αλλά και χωρίς να ενημερωθούν γι’ αυτό, ενώ από την στιγμή που ενημερώθηκαν προέβησαν αμέσως στις απαραίτητες διαδικασίες για την επανένταξή τους.