Καταστροφικό σενάριο για την εστίαση: 1 στις 3 επιχειρήσεις θα βάλει λουκέτο μετά το lockdown
Η ώρα που η οικονομία θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος πλησιάζει, όμως τίποτα δεν θα είναι ίδιο όπως πριν. Η εστίαση είναι ένας από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από το lockdown, καθώς κάθε φορά που λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα λόγω έξαρσης της πανδημίας, καφέ, εστιατόρια, μπαρ, είναι αυτοί που θα πληρώσουν πρώτοι τη νύφη.
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι τουλάχιστον το 1/3 των επιχειρήσεων εστίασης, δεν θα θελήσει ή δεν θα μπορέσει να ανοίξει και πάλι, εάν δεν παρθούν δραστικά μέτρα στήριξης της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας τους. Να σημειωθεί πως στον κλάδο απασχολούνται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και συνεπώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα ποσοστά ανεργίας θα εκτιναχθούν.
Το delivery και το take away ελάχιστα βοήθησαν στο να συγκρατηθεί ο τζίρος τους. Με βάση το κυβερνητικό σχέδιο, οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν αναμένεται να παράσχουν υπηρεσίες service ούτε μέσα στις γιορτές, εκτός απροόπτου. Κληθείς να απαντήσει ειδικά για το άνοιγμα της εστίασης πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε: «Είναι πιο δύσκολο να ανοίξει η εστίαση, καθώς μας κυβερνά ο ιός».
«Καταστροφικό να ανοίξουμε για 10-15 ημέρες»
«Είναι καταστροφικό να ανοίξει η εστίαση με τη λογική του ακορντεόν. Το βασικότερο πρόβλημα δεν είναι το πότε θα ανοίξει ο κλάδος αλλά το με ποιες προϋποθέσεις. Το να ανοίξει και σε 10-15 ημέρες να ξανακλείσει είναι καταστροφικό σενάριο», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στην Κρατική Τηλεόραση.
Αν είναι να ανοίξουμε για να ξανακλείσουμε καλύτερα να μην ανοίξουμε καθόλου, είπε ο κ. Καββαθάς και σημείωσε ότι «Η εστίαση είναι ένας κλάδος με πάρα πολλές ιδιαιτερότητες και τα προϊόντα που χρησιμοποιεί είναι ευπαθή με αποτέλεσμα σε ένα τέτοιο άνοιγμα οι απώλειες να είναι μεγαλύτερες από τα κέρδη».
«Πρόκειται για την ίδια φοβική περίοδο που αντιμετώπισε η εστίαση κατά τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο, όταν ο κόσμος δεν βγήκε έξω. Να προστεθεί η παράμετρος ότι τότε δεν είχαμε την πληθώρα κρουσμάτων που έχουμε σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, το βασικό είναι να ανοίξουμε με ασφάλεια όταν τα κρούσματα φτάσουν σε διαχειρίσιμο επίπεδο. Πώς θα γίνει αυτό, όμως, ενώ έχουμε χειμώνα;», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
«Επιδότηση του 30% επί του τζίρου Δεκεμβρίου»
Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Καββαθάς, τους καλοκαιρινούς μήνες η εστίαση είχε μείον 50-60% στον κύκλο εργασιών της σε σχέση με το 2019 και το χειμώνα, που είναι ακόμη πιο δύσκολες οι συνθήκες, το πλήγμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο. «Οι απώλειες για τις επιχειρήσεις εστίασης το 2020 θα ξεπεράσουν τα 2 δις. ευρώ», εκτίμησε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, «αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η εστίαση είναι ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων της μορφής επιδότησης του 30% επί του αντίστοιχου τζίρου του Δεκεμβρίου του 2019. Όμως όλα τα αιτήματά μας σκοντάφτουν στα δημοσιονομικά της χώρας εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό ξεπερνιέται μόνο αν υπάρχει πολιτική βούληση. Στην εστίαση απασχολούνται πάνω από 330.000 εργαζόμενοι, αλλά αν συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι στους εμπλεκόμενους με αυτήν κλάδους οι εργαζόμενοι ξεπερνάνε το ένα εκατομμύριο».
«Μία στις τρεις επιχειρήσεις θα βάλει λουκέτο»
Ορατό είναι το ενδεχόμενο, όπως υπογραμμίζει, μία στις τρεις επιχειρήσεις του ευρύτερου κλάδου της εστίασης να μην ανοίξει ξανά μετά την άρση των μέτρων.
Παράλληλα προτείνει ότι από τους πρώτους που θα έπρεπε να εμβολιαστούν θα ήταν οι εργαζόμενοι στον χώρο της εστίασης -προαιρετικά όσοι το θέλουν- μετά τις ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς.
Αναφερόμενος, τέλος, στις επιχειρήσεις που κάνουν delivery, αναφέρει ότι όσες ξεκίνησαν τώρα αυτή την πρακτική, καλύπτουν μόλις ένα μικρό ποσοστό του τζίρου τους: «Με δυσκολία φτάνει το 20%-30% του τζίρου που θα είχαν κανονικά. Όσοι μπήκαν τώρα στο κομμάτι της διανομής φαγητού, μικραίνουν την “πίτα” γι’ αυτούς που δραστηριοποιούνταν επί αρκετά χρόνια μόνο σε αυτό» καταλήγει ο κ. Καββαθάς.