ΚοινωνίαΑρχείο

Καιρός: Έρχεται εβδομάδα με πολλές βροχές και καταιγίδες

Μια εξαιρετικά βροχερή εβδομάδα ξεκινάει από αύριο Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Πολλές έως και πάρα πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα έρχονται από τα δυτικά και οι κακοκαιρίες να διαδέχονται η μία την άλλη.

Τα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία, όπως αναφέρει το hellasmeteo.gr συγκλίνουν στο ότι οι περισσότερες περιοχές της δυτικής Ελλάδας αναμένεται το επόμενο 7ήμερο (τουλάχιστον) να δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής και αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα λόγω κορεσμένου εδάφους, ενώ και η υπόλοιπη χώρα θα πρέπει κατά τόπους και κατά διαστήματα να δέχεται ισχυρά περάσματα βροχών και καταιγίδων.

Στον παραπάνω χάρτη αποτυπώνεται ο συνολικός υετός ο οποίος προβλέπεται να σημειωθεί καθ’ όλη την διάρκεια της νέας εβδομάδας, έως την Κυριακή 13/12/2020. Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε, οι περισσότερες βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στην δυτική Ελλάδα (είναι πολύ πιθανό περιοχές να καταγράψουν πάνω από 250 χιλιοστά βροχής μέσα στο 7ήμερο), ενώ τα λιγότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στην κεντρική Ελλάδα και την ανατολική Κρήτη. 

Το δεύτερο είναι το νότιο ρεύμα το οποίο θα κυριαρχήσει όλες τις επόμενες ημέρες στην χώρα μας και μάλιστα κατά διαστήματα οι νοτιάδες θα πνέουν με πολύ μεγάλες εντάσεις, αγγίζοντας ή ξεπερνώντας μάλιστα τα 7 με 8 Μποφόρ.

Το τρίτο είναι οι θερμοκρασίες οι οποίες εξαιτίας των νοτιάδων θα διατηρηθούν αρκετά υψηλά, ιδιαίτερα στα κεντρικά, τα ανατολικά και τα νότια, ενώ στα δυτικά και τα βόρεια θα κάνει λίγη περισσότερη ψύχρα, όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο. Αυτό θα έχει και σαν αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις να περιοριστούν σε πολύ μεγάλα υψόμετρα της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας και να είναι φυσικά αρκετά έως πολύ πυκνές.

Η πρώτη σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται από τα δυτικά απόψε τα μεσάνυχτα 6 Δεκεμβρίου προς την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, εξαιτίας ενός μετώπου το οποίο θα περάσει πάρα πολύ γρήγορα από όλη την χώρα προκαλώντας μεν τοπικά πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, η διάρκεια όμως αυτών των φαινομένων θα είναι πολύ μικρή.

Χάρτης υετού από το Ευρωπαϊκό Προγνωστικό Μοντέλο για τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Το μέτωπο των καταιγίδων θα κινηθεί πολύ γρήγορα από τα δυτικά προς τα ανατολικά!!

Έτσι λοιπόν αν και από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς το ξημέρωμα της Δευτέρας, ο καιρός θα έχει επιδεινωθεί πολύ σχεδόν σε όλη την δυτική Ελλάδα με έντονες βροχές, ισχυρές καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις αλλά και θυελλώδεις ανέμους, μέσα στις πρωινές ώρες το σκηνικό του καιρού θα έχει βελτιωθεί και η κακοκαιρία θα κινηθεί πάρα πολύ γρήγορα ανατολικότερα, περνώντας από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και δίνοντας τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πιο τοπικά και ασθενή θα είναι τα φαινόμενα σε νότιες Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα ενώ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις περιοχές και τις ώρες εκδήλωσης των φαινομένων, θα έχουμε σε αναλυτική μας πρόγνωση. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι οι νοτιάδες πρόσκαιρα θα ενισχυθούν σημαντικά ιδιαίτερα στο Ιόνιο (ξεπερνώντας πρόσκαιρα τα 8 Μποφόρ) αλλά και στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα.

Μία βελτίωση του καιρού θα έχουμε κατά την διάρκεια της Τρίτης, όχι όμως ουσιαστική και όχι σε όλη την Ελλάδα. Αυτό διότι οι περισσότερες περιοχές της δυτικής Ελλάδας αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, θα έχουν αρκετά άστατο καιρό με συννεφιά η οποία θα δίνει τοπικές βροχές ή και καταιγίδες, ωστόσο τα φαινόμενα δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη ένταση.

Από την νύχτα όμως της Τρίτης προς την Τετάρτη θα έχουμε μία νέα πολύ σοβαρή επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με πολλές βροχές, ισχυρές καταιγίδες και δυνατούς νοτιάδες. Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η κακοκαιρία αυτή θα έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια και είναι ικανή να δημιουργήσει προβλήματα ιδιαίτερα σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Μέσα στην ημέρα τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας.

Χάρτης υετού για τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της Τετάρτης!!

Όσον αφορά το υπόλοιπο της εβδομάδας, από την Πέμπτη έως την Κυριακή σχεδόν όλα τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν να πέφτει ξανά πολύ νερό σε όλα τα δυτικά, ενώ πολλά περάσματα από βροχές και καταιγίδες θα έχουμε γενικά σε ολόκληρη την χώρα. Επίσης φαίνεται ότι οι νοτιάδες κατά διαστήματα θα πνέουν με πολύ μεγάλες εντάσεις και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο ενώ θερμοκρασιακά δεν αναμένεται κάποια αξιόλογη μεταβολή.