ΚοινωνίαΑρχείο

Πάτρα: Κέρδισε τη μάχη και παίρνει εξιτήριο ο 8χρονος που νοσηλευόταν σε ΜΕΘ

Καλά είναι τα νέα για τον 8χρονο που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο, με συμπτώματα του συνδρόμου Καβασάκι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του εμφανίζει σημαντική βελτίωση και οι γιατροί του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, τον αποσύνδεσαν από τα μηχανήματα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς του στα επόμενα 24ωρα θα πάρει εξιτήριο, καθώς η κλινική του εικόνα έχει βελτιωθεί αισθητά. Ο μικρός, που όπως τους είπε θέλει να γίνει αστροναύτης όταν μεγαλώσει, άνοιξε τα μάτια τους και επικοινωνεί με τους γιατρούς και τους γονείς του.

Πλέον όλοι είναι αισιόδοξοι ότι ο μικρός μαχητής θα τα καταφέρει και θα μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτό άλλωστε ήταν και η έννοια του μέσα στη ΜΕΘ. Μήπως και ανοίξουν τα υπόλοιπα επτά αδέλφια του τα δώρα χωρίς εκείνον.

Πώς κατέληξε ο 8χρονος στη ΜΕΘ

Ο 8χρονος Γιάννης εμφάνισε πυρετό στις 30 Νοεμβρίου και μιας και ο πατέρας του είχε κορωνοϊό, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο νοσοκομείο του Ρίου.

Εκεί υποβλήθηκε σε τρία τεστ που βγήκαν αρνητικά, όμως οι γιατροί του έκαναν και τεστ αντισωμάτων που έδειξε ότι είχε νοσήσει χωρίς να εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα.

Ο ιός έριξε το ανοσοποιητικό του σύστημα και εμφάνισε την πολύ σπάνια επιπλοκή του μεταφλεγμονώδους συνδρόμου Καβασάκι.

Η νόσος Καβασάκι

Τα παιδιά που προσβάλλονται από τη νόσο Καβασάκι ή την ελαφρύτερη μορφή της εμφανίζουν προβλήματα εξανθήματα στο δέρμα, πυρετό, ανευρίσματα των στεφανιαίων στην καρδιά, καρδιακή ανεπάρκεια, χαμηλή πίεση, πόνο στην κοιλιά και διάρροιες.

Υπενθυμίζεται ότι η συσχέτιση της μόλυνσης από κορωνοϊό με μια πολυσυστηματική φλεγμονώδη νόσο, η οποία προσομοιάζει με το σύνδρομο Kawasaki είχε γίνει από την περασμένη άνοιξη, με περιστατικά τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η νόσος αυτή ονομάστηκε ως πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών – Multisystem Inflammatory Syndrome in Children (MIS-C) και καταχωρήθηκε ως αποτέλεσμα της διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στη λοίμωξη από Covid-19.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται μια πολύ σπάνια αντίδραση στα παιδιά που μολύνονται ή νοσούν.